OO SBBBiH Visoko podržava razvoj privrede

Predstavnici općinskog odbora SBBBIH odlučnim koracima kreću ka istraživanju lokalne zajednice i aktuelnih problema, koji će im pomoći u postavljanju prioriteta pri formiranju strategije razvoja zajednice. Naime, prema riječima predsjednika OO SBBBIH Visoko, gosp. Ugarak Džemila, poljoprivreda je važan segment koji uz relativno malu finansijsku podršku može da pokrene razvoj neke regije i ponudi veliki broj radnih mjesta. SBB je spreman podržati svaku fabriku, instituciju i ideju koja će doprinijeti razvoju poljoprivrede općine Visoko, a nema sumnje da je jedna od takvih i „Frutti-Funghi“ d.o.o Visoko.

Vlasnik i osnivač firme, gospodin Edin Zukan je predstavnicima OO SBB Visoko predstavio firmu, način njenog poslovanja kao i probleme sa kojim se susreće prilikom poslovanja. Firma se bavi otkupom, preradom i prometom gljiva, šumskog i plantažnog voća. Ovaj vrijedni poduzetnik posjeduje najveću plantažu borovnice u BiH, ima više od 1500 kooperanata na području ZDK.

Projekat koji je realizovan uz pomoć UNDP-a, a podrazumijeva preradu voća i pripremanje za izvoz, kapaciteta je 12 tona na 24 sata. Sa brojnim idejama i prijedlozima obraćao se vlasnik se obraćao načelniku i općini, ali nažalost nikad mu nisu pružili podršku, jer je uslov bio da dobije podršku kantona. Upornim radom uspio je dobiti pomoć kantona, a zahvaljujući ovom projektu 80 kooperanata je dobilo besplatne sadnice maline, kao i svu neophodnu opremu za uzgoj i siguran plasman i otkup iste. U projekat su uključena i dva agronoma, koji su bili na evidenciji biroa za zapošljavanje, što govori o vrijednosti ideje i projekta.

Ovaj vrijedni poduzetnik je ogorčen dosadašnjim radom ministra i ministarstva za poljoprivredu, od kojih nikad nije imao podršku. Uz pohvale za planove i ideje kojima raspolaže SBB gosp. Edin Zukan pristupio je Savezu i odlučio da zajedničkim snagama dovedemo našu zajednicu u zavidan položaj.
Ovo je drugi po redu sastanak sa privrednicima, a SBB je siguran da sa stručnim ljudima kroz poljoprivredu možemo zaposliti veliki broj ljudi.

U narednom periodu SBB nastavlja sa sastancima i raznjenjivanjem informacija sa privrednicima, s ciljem stvaranja što kvalitetnije platforme Saveza, i stvaranju bolje budućnosti u ZDK.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com