Općina Visoko danas postala članica Evropskog pokreta u BiH

Potpisivanje Memoranduma između Općine Visoko i Evropskog pokreta obavljeno je danas u zgradi općine Visoko uz prisustvo predstavnika medija sa početkom u 15 sati. Načelnica Amra Babić je prva žena-načelnica, koja je u ime jedne lokalne zajednice u BiH, potpisala Memorandum o suradnji u procesu EU integracija, čime je općina Visoko postala trideset i drugi kolektivni grad član/partner Evropskog pokreta.

Tom prilikom gospođa Babić je izjavila:¨Mi od ovog potpisivanja očekujemo promoviranje općine Visoko kao jedne moderne općine koja želi biti dio procesa evropskih integracija, kao zajednice koja u sebi njeguje suživot i različitosti, te multikulturalnost njeguje kao svoje bogatstvo a ne nešto čega se treba stidjeti. Mislim da će BiH pronaći način da putem Evropskog pokreta obezbijedi i lakši pristup fondovima Evropske unije, i da neki od projektata koje će Evropska unija finansirati u BiH budu realizovani u općini Visoko¨.

¨ Meni je čast da danas imam priliku da potpišem ovaj Memorandum sa Vama. Mi ćemo dati punu podršku Vašem radu i radu Općine Visoko. Mislim da je ovo značajan datum, kako za općinu Visoko tako i za nas. Evropski pokret u BiH pruža snažnu podršku radu načelnice Babić i ostalih načelnica lokalnih zajednica u BiH, a istovremeno apelujemo na dame-predstavnice „slabijeg“ pola- da slijede primjer gospođe Babić, te da se aktivno uključe u svakodnevnu politiku i kandidiraju za obavljanje rukovodećih društvenih, poslovnih i političkih funkcija, pošto je učešće žena na ovim i sličnim pozicijama u našoj zemlji daleko ispod evropskih i svjetskih normativa¨, izjavio je predsjednik Europskog pokreta u BiH, gospodin Praštalo.

Potpisivanjem Memoranduma se nastavlja proces“evropskog partnerstva“ općine Visoko i Evropskog pokreta, koje je započeto prošle godine, kada su načelnica Amra Babić i Općina Visoko prihvatili i podržali projektne aktivnosti u sklopu projekta „Evropa u mojoj školi“, kojeg financira Evropska Unija, a u čijoj realizaciji učešće je uzela ambasadorica Kraljevine Španije Nj.E. Maria Aurora Mejija Errasquin.

(VisokoIN/Radio Q)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com