Operisani pacijent iz Tešnja negativan na koronavirus

Prvi kontrolni nalaz na koronavirus jučer urađen kod pacijenta iz Tešnja, koji je tokom sedmice bio i operisan u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), bio je negativan – potvrdio je Feni dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za zarazne i infektivne bolesti KBZ-a.

Drljević, međutim, ističe kako se ništa neće mijenjati u tretmanu tog pacijenta, odnosno da će on i dalje ostati na tom odjelu KBZ-a.

-Naravno da nam je drago što je nalaz negativan, ali to ne znači mnogo. On je primao terapiju koja se i u svijetu daje za koronavirus te je nalaz koji je urađen jučer bio negativan, ali ponovit ćemo ga za 48 sati.

Vjerovatno ćemo nalaz ponoviti u ponedjeljak- rekao je Drljević, uz napomenu kako je taj pacijent sada ugroženiji zbog abdominalnih problema, zbog kojih je i operisan.

-On je, sada, pod nadzorom hirurga i anesteziologa. Jučer je trebao biti detubiran, jer je tokom operacije morao biti intubiran. Što se tiče koronavirusa, njemu se stanje bilo pogoršalo, zato smo ga iz izolatorija i prebacili kod nas, ali nije bio i za respiratora. Držali smo ga samo na kiseoničkoj podršci i stanje mu se nije dodatno pogoršavalo- pojašnjava Drljević.

On dodaje kako će i troje jučerašnjih pacijenata koji su izliječeni od koronavirusa, narednih 30 dana biti pod nadzorom te da će, nakon novog testiranja poslije tog perioda, dobiti dozvolu o prestanku posebnih mjera.

KOMENTARI