Orban potvrdio da ga u RS zanima samo profit. Izvlačit će milione i najvažnije resurse – hranu i energiju

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je u Banjoj Luci primio orden RS koji predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik dodjeljuje povodom neustavnog dana RS.

Uz nekoliko političkih poruka podrške i saosjećanje za situaciju u kojoj se nalazi Dodik i cijeli entitet RS, Orbanov je fokus ipak bio na ekonomiji.

Zanimljivo je da je Orban faktički negirao Dodika da Mađarska želi pomoći entitet RS projektima iz raznih oblasti. Orban je rekao da se radi o čistom interesu, investiciji i na kraju – profitu.

“Često je prethodnih minuta izgovorena riječ pomoć i podrška i s vašeg aspekta možda vam se to čini, ali iz mog aspekta je to više investicija. Kada ja gledam RS onda vidim područuje pred kojim stoji velika budućnost. Ne polazim od statistika danas, nego smatram da ste vi dio Evrope koji u budućnosti može da pokaže najbrži rast. Mi smatramo da ste vi nama ponudili mogućnost da učestvujemo u brzom razvoju koji vam predstoji u narednim decenijama”, rekao je Orban pa nastavio:

“Doveli smo preko 20 ozbiljnih mađarskih kompanija koji traže partnere, oni ne nude pomoć nego žele profit zajedno s vama. Krak mađarskih autopoteva u ovom pravcu uskoro bi trebao biti završen, što znači da ćemo postati pravi susjedi”.

Mađarska je u RS do sada ‘investirala’ u poljoprivredu i neke energetske projekte. I to nije slučajnost. Kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu upravo ova dva resursa doživljaju najveće oscilacije u cijenama, tačnije hrana i energija odnosno struja.

Orban je svjestan da će u RS, koja je izolirana i devastirana zbog sankcija, do tih resursa doći jeftino, entitetskoj vlasti prepustiti određi procent zarade, a za sebe dobiti značajne resurse. Jeftino.

U to se uklapa i najava gradnje autoputa kroz Hrvatsku koji bi imao krak prema BiH. Time će proizvedene resurse brže dopremiti u Mađarsku.

Naravno, da bi sve prolazilo glatko potrebna je i određena politička taktika. Dodikova politika ‘suvereniteta’, ‘konzervativizma’ i ‘tradicionalizma’ savršeno se uklapa u Orbanova viđenja za potkusurivanje drugih interesa u samoj EU gdje ga smatraju dijelom crne internacionale i proputinovcem.