OŠ civilne zaštite: Stanje na Općini je zadovoljavajuće

Na četvrtom sastanku Općinskog štaba civilne zaštite održanog danas s početkom u 10 sati povodom velikih sniježnih padavina razmatrana je trenutna situacija na području općine Visoko. Na sastanku su bili prisutni predsjednik i članovi Općinskog štaba civilne zaštite, Općinski načelnik s pomoćnicima, predstavnici javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja” Visoko, nadzorni organi zaduženi za zimsko održavanje gradskih i vangradskih ulica i cesta, komunalno-putna inspektorica Općine Visoko, predstavnici PU Visoko i predstavnici medija.

Predsjednik Općinskog štaba civilne zaštite i Općinski načelnik izvijestili su o trenutnom stanju na području općine Visoko informirajući prisutne da je shodno zaključcima sa sastanka od jučer prohodnost puteva na općini Visoko znatno bolja posebno u Donjoj Zimči, Čekrekčijama, Tušnjićima i Kuli Banjeru.
Trenutno najveći problem na Općini predstavljaju putni pravci Podvinjci-Šošnje-Dolovi, Bare-Lužnica i prema Brezoviku koji su prioritet u daljem čišćenju i uspostavljanju prohodnosti.

Izvještaje o aktivnostima u proteklih 24 sata nakon toga podnijeli su Služba za Civilnu zaštitu Općine Visoko, izvođači na zimskom održavanju gradskih ulica i vangradskih saobraćajnica, nadzorni organi za zimsko održavanje Općine Visoko i Služba za mjesne zajednice Općine Visoko. Nadzorni organ Općine Visoko zadužen za zimsko održavanje gradskih ulica izvijestila je da je situacija u gradu zadovoljavajuća. Izvođač i nadzorni organi zaduženi za zimsko održavanje vangradskih saobraćajnica izvijestili su da postoji pješačka prohodnost u svim naseljima na području općine Visoko, te da ej veliki broj saobraćajnica od jučer prohodan uključujući saobraćajnice i prema naseljima Tušnjići, Zagorice, Čekrekčije, Vidovići, Čalakovići, Veruša i Kološići.

Izvještaj je podnio i predsjednik PS Visoko koji je upoznao prisutne o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na području općine Visoko koja je uredna uz napomenu da je tokom jučerašnjeg dana i prethodne noći značajan broj lokalnih saobraćajnica u puno boljem stanju, da su iste proširene što omogućava mimoilaženje vozila, te još jednom apelirao na vlasnike vozila da ih ne koriste bez velike potrebe jer time samo otežavaju čišćenje snijega sa saobraćanjica. Nadležni pomoćici izvijestili su da je očišćen parkin ispred Doma zdravlja Visoko i područnih ambulanti, da je Općina Visoko dala nalog Centru za socijalni rad da osigura dodatne količi namirnica i ogrijeva za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Nadležna pomoćnica za privredu izvijestila je da je na stalnoj vezi sa privrednicima i da nemaju većih problema, a da je tokom jučerašnjeg dana otklonjen problem pristupa farmama pilića na Bučko-kralupskom kraju. Općinski načelnik i Općinski štab civilne zaštite donijeli su zaključak da je u narednih 12 sati neophodno debokirati putne pravce Podvinci-Šošnje, Lužnica-Bare i naselje Brezovik preko Miroševića s općine Kiseljak i da je njihova deblokada apsolutni prioritet. Konstatovano je da je izvođač učinio dodatne napore i uradio veliki posao kada je u pitanju zimsko održavanje nekategorisanih saobraćajnica koje nisu obuhvaćene zimskim održavanjem.

Kada je u pitanju čišćenje gradskih ulica zaključeno je da je neophodno da JKP Visočica Visoko koja je zadužena i za čišćenje grada i za odvoz smeća sa gradskog područja osigura pristup kontejnerima kako bi se moglo odvoziti smeće.

Utvršeno je da nisu otklonjeni razlozi za donošenje odluke o prestanku neposredne opasnosti od prirodne i druge nesreće, te je donesen zaključak da je Općinski štab Civilne zaštite i u naredna tri dana u stalnom zasjedanju, a da i dalje ostaje na snazi proglađena neposredna opasnost od prirodne i druge nesreće na području općine Visoko.

Svim članovima i učesnicima na prethodnim sjednicama Općinskog štaba Civilne zaštite naloženo je da do sutrašnjeg sastanka dostave svoje izvještaje koji će biti objedinjeni i dostavljeni u Kantonalni štab civilne zaštite zakazan je u srijedu s početkom u 10 sati.

Ponovo upućujemo apel svim stanovnicima općine Visoko, fizičkim i pravnim licima, da uklone nepropisno parkirana vozila, da ne koriste vozila bez prijeke potrebe, da snijeg ne izbacuju na ulice i da očiste prilaze svojim domovima i poslovnim objektima kao i da se u suradnji sa Savjetima mjesnih zajednica i povjerenicima Civilne zaštite angažuju na čišćenju i uklanjanju snijega. Posebno upozorenje roditeljima da sugerišu djeci da ne pokušavaju prelaziti preko zaleđenih riječnih površina radi sopstvene sigurnosti.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com