Osam trikova za bolje raspoloženje

Čašica rakije, jedan udah mirisa vanile ili jednostavno tura spremanja po kući mogu vam popraviti raspoloženje.Umjesto skupih i nepristupačnih metoda izaberite naših osam najjednostavnijih načina da vratite osmijeh na lice.

MIRIS VANILE
Vanila izaziva prijatno emotivno stanje. Molekuli iz esencijalnog ulja ili čaja od vanile podstiču dijelove našeg mozga i pomažu da za tri minuta osjetimo spokoj.

PUNA PORCIJA VOĆA
Dvije činije voća dnevno pomoćiće da se osjećate vedrije i optimističnije, pokazalo je istraživanje Univerziteta UCLA. Za to su “krivi” složeni ugljenihidrati koji povećavaju proizvodnju serotonina. Najbolje je da voće jedete ujutro i rano popodne.

DODATNI VITAMINI
Vitamine je dobro da uzimate ujutro i to uz doručak, jer će se sa hranom bolje apsorbovati. Uključite obavezno vitamin D koji je koristan za kosti i za nerve.

RIBLJE ULJE ŠTITI OD DEPRESIJE
Esencijalne masnoće omega-3 su izvrsna hrana za mozak. Potrebno je tri ili četiri puta nedjeljno da jedete ribu.

MAŠTANJE JE ZDRAVO
Sanjarenje pomaže da odagnate depresiju. Novo holandsko istraživanje pokazalo je da svakodnevno ciljano sanjarenje u trajanju od pet minuta ima značajan antidepresivni učinak. Zamišljanje podstiče lučenje dopamina.

DODIRI SU LJEKOVITI
Masaža stimuliše nerve koji vode od kože do hipofize, žlijezde u mozgu koja proizvodi endorfin. Dvije polučasovne masaže nedjeljno dižu nivo endorfina za 30 odsto.

ČISTITE I UŽIVAJTE
Istraživanje sa Harvarda utvrdilo je da 20 minuta dnevnog spremanja po kući smanjuje proizvodnju stresnih hormona za 45 odsto tokom sljedeća tri sata.

SAN JE ZLATA VRIJEDAN
Čvrst san je neprocjenjiv za dobro raspoloženje. Važno je i da tokom sna nema buke. Ako nemate uslove koristite čepove za uši i masku za oči.

(VisokoIN)

Vezani članci

Trikovi koji će vam pomoći da se probudite odmorniji i prije alarma

VISOKOIN.COM