Oštre reakcije zbog prinudnog slijetanja aviona u Minsk

Sjedinjene Američke Države su osudile prinudno prizemljenje aviona kompanije Ryanair na aerodrom u Minsku u nedjelju, na zahtjev bjeloruskih vlasti, i hapšenje opozicionog novinara Romana Protaševiča, koji je bio u tom avionu.

Vashington je pozvao na hitan sastanak međunarodne organizacije civilne avijacije, a državni sekretar Antony Blinken zatražio je da se Protaševič hitno pusti na slobodu.

Ocijenio je kako je akcija vlasti u Minsku “šokantan čin, koji je ugrozio živote 120 putnika u avionu, među kojima je bilo građana SAD-a“, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prekršena Čikaška konvencija
Iz NATO-a je saopćeno da je prinudno slijetanje aviona kompanije Ryanair u Minsk “ozbiljan i opasan incident“ te je zatražena međunarodna istraga, prenosi Reuters.

“Bjeloruske vlasti moraju osigurati siguran povratak posade i svih putnika u Villnius. Pažljivo pratimo prinudno slijetanje aviona u Bjelorusiju, koji je letio na relaciji Atina – Villnius, i privođenje opozicionara Romana Protaševiča“, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg putem Twittera.

Avijacijska agencija Ujedinjenih naroda je u nedjelju saopćila kako je “izuzetno zabrinuta“ zbog očiglednog prisilnog slijetanja Ryanaira u Minsk.

Međunarodna civilna avijacijska organizacija je na Twitteru navela kako je prekršena Čikaška konvencija, sporazum iz 1944. godine, koja je napravljena s ciljem da se omogući miran i neometan rad civilne avijacije.

‘Otmica u terorističke svrhe’
Litvansko tužilaštvo je pokrenulo krivičnu istragu povodom prisilnog slijetanja aviona Ryanaira u Minsk, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istraga uključuje “otmicu aviona u terorističke svrhe“ i kršenje ljudskih prava po brojnim međunarodnim sporazumima, navodi se u saopćenju tužilaštva.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite je rekla novinarima kako je od nekoliko ljudi koji su došli avionom u Vilnius zatraženo da daju iskaz odmah nakon dolaska.

“Ova situacija bez presedana bi trebala biti istražena vrlo temeljno“, kazala je ona, govoreći na aerodromu nakon susreta s putnicima aviona koji je bio u bjeloruskoj prijestolnici.

Predsedavajuća OSCE-a i švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde osudila je okolnosti koje su prethodile hapšenju Protaševiča u Minsku i zatražila njegovo oslobađanje.

‘Posljedice i moguće sankcije’
„Zabrinuta sam izvještajima da je civilni avion bio primoran sletjeti u Minsk kako bi bio uhapšen nezavisni novinar Roman Protašević. Takvo ponašanje je vrlo uznemirujuće i bezobzirno. Pozivam Bjelorusiju da odmah pusti novinara Protaševiča“, navela je Linde u saopćenju koje je izdao OSCE.

Pozvala je Bjelorusiju da se pridržava svih međunarodnih obaveza, uključujući međunarodne standarde po pitanju slobode novinara i ljudskih prava jer je članica OSCE-a.

Lideri zemalja članica Evropske unije razgovarat će o “mogućim sankcijama“ Bjelorusiji na samitu u Briselu u ponedjeljak, saopćio je u nedjelju naveče Barend Leyts, glasnogovornik predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela .

“Ovom prilikom razgovarat će se o posljedicama i mogućim sankcijama“, naveo je on na Twitteru.

Pretodno je Michel najavio kako će lideri EU-a u ponedjeljak razgovarati o prinudnom slijetanju u Minsk Ryanairovog aviona.

Upozorio je da incident neće proći bez posljedica te pozvao bjeloruske vlasti da odmah puste pritvorenog putnika, opozicionara Protaševiča, i da mu se odmah potpuno garantiraju sva građanska prava.

Lažna dojava o bombi u avionu
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko u nedjelju je, kako je prenio Reuters, naredio da avion Ryanaira, u kojem se nalazio opozicioni aktivista Protaševič, prinudno sleti u Minsk zbog dojave o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Po slijetanju u Minsk, bjeloruske vlasti su privele Protaševiča, a Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije EU-a, Velike Britanije i NATO-a.

Kompanija Ryanair saopćila je da ništa sumnjivo ni potencijalno opasno nije pronađeno u avionu koji je bjeloruska kontrola leta pozvala da prinudno sleti na aerodrom u Minsku.