Osuđenici u Busovači proizvode zdravu hranu za kuhinju

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu Kaonik kod Busovače u plasteniku proizvode paprike, paradajz, karstavce, luk, a na drugim površinama grah, kupus, krumpir i drugo povrće neophodno za zatvorsku kuhinju.

Na ovaj način naprave uštedu od oko 30 posto na povrću, a u planu je kupovina još dva plastenika tako da će uskoro svojim radom i znanjem proizvoditi kompletne povrtlarske kulture potrebne zatvoru.

“Ovo je radni angažman osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu u našoj ustanovi. Krenuli smo sa plasteničkom, ali i sa ostalom poljoprivrednom proizvodnjom.U ovom plasteniku koji imamo angažirani su osuđenici koji plastenike imaju i kod svojih kuća. Dakle znaju proizvodnju, dobro rade, a ujedno obučavaju i druge zatvorenike koji se nisu sretali sa plasteničkom proizvodnjom. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti osigurati barem još dva plastenika kako bi u potpunosti proizvodili povrće i ostale proizvode sa zemlje za naše potrebe. Tada zaista ne bismo morali kupovati paradajz, papriku, krastavac, luk, krumpir, grah i druge kulture”, govori Marko Krišto, upravitelj Kazneno-popravnog zavoda Kaonik kod Busovače.

20160807_2_18461517_13096941
Jedan od zatvorenika koji radi u plasteniku i koji je pristao da govori za AA je Mevludin Smolo.

“Plastenik imam kod kuće. Ova proizvodnja mi je dobro poznata i vrijeme mi brže prolazi kada radim u plasteniku ili obučavam zatvorenike koji žele naučiti ovaj zanat. Posebno me raduje što ovdje proizvodimo ekološki zdravu hranu. Nema nikakvih tretiranja povrća niti prskanja pesticidima i zaštitnim sredstvima”, govori nam Mevludin.

Od upravitelja zatvora Marka Krište doznali smo da je rad u plasteniku odlična terapija za zatvorenike, a kada se tome doda i da proizvode zdravu hranu za zatvorsku kuhinju onda je to dvostruki uspjeh.

Pored plasteničke proizvodnje zatvorenici razvrstavaju i otpad bilo da je riječ o papiru, plastici, raznim aluminijskim bocama i na taj način daju svoj doprinos društvu i lakše podnose zatvorske dane.