Osuđen za prevaru i klevetu. Trump se opasno približava cifri od pola milijarde dolara kazne

Sudija u New Yorka Arthur Engoron pogodio je jučer Donalda Trumpa svojom najvećom kaznom do sada, u presudi kojom je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u građanskoj parnici novčano kažnjen s gotovo 355 miliona dolara zbog lažnog napuhavanja vrijednosti svoje imovine.

Iznos u dolarima nadmašio je presudu protiv Trumpa izrečenu prošlog mjeseca u slučaju klevete koju je pokrenula E. Jean Carroll, u iznosu od 83 miliona dolara.

“Nastavit će s prevarama”
Engoron je Trumpa proglasio odgovornim za prevaru, zavjeru, izdavanje lažnih finansijskih izvještaja i krivotvorenje poslovne dokumentacije, zabranjujući mu da tri godine bude direktor kompanije u New Yorku.

Dok je sudija odustao od pokušaja potpunog raspuštanja Trumpove firme (Trump Organisation), Engoron je izdao mišljenje na 93 stranice u kojem je bivšeg predsjednika opisao kao osobu koja se ne kaje i vrlo je vjerovatno da će ponovo počiniti prevaru.

“Ovaj sud nalazi da će optuženi vjerovatno nastaviti s prevarama osim ako sud ne odobri značajnu zabranu”, napisao je Engoron.

U presudi kojom se Trumpu nalaže da plati gotovo 355 miliona dolara dobiti od prevare, sudija Engoron također je odlučio da će bivši predsjednik morati platiti kamate.

One bi mogle dodati blizu 100 miliona dolara iznosu za koji je Trump odgovoran.

Sudac je podijelio kaznu u iznosu od 354.868.678 dolara u tri dijela:

Plaća i kamate
Napisao je da su prevarom optuženi uštedjeli oko 168 miliona dolara kamata, kaznivši Trumpa i njegove firme tim iznosom.
Bivši predsjednik morat će platiti kamate od marta 2019. za tu nezakonito stečenu dobit.

Engoron je također presudio da su Trump i njegove firme odgovorni za više od 126 miliona dolara nezakonito stečene dobiti od prodaje Old Post Officea u Washingtonu, ugovora za koji sudija kaže da je “pribavljen upotrebom lažnih SFC-ova (izvještaji o finansijskim podacima)”.
Na tu dobit Trump će morati platiti kamate od maja 2022. godine.

Sudija je presudio da su Trump i njegove firme odgovorni za 60 miliona dolara dobiti od prodaje Ferry Pointa u Bronxu. Na ovaj dio presude Trump će morati platiti kamate od juna 2023. godine.
Sve kamate obračunavat će se po stopi od devet posto godišnje, osim ako je drugačije određeno statutom”, objavio je sudija.

Oglasila se tužiteljica
Državna tužiteljica New Yorka Letitia James navela je veći ukupni iznos, uključujući kamate kao i novac koji duguju Trumpova dva sina i bivši finansijski direktor.

“U velikoj pobjedi dobili smo slučaj protiv Donalda Trumpa za učešće u godinama nevjerovatne finansijske prevare kako bi se obogatio.

Trump, Donald Trump, Jr., Eric Trump i njegovi bivši rukovodioci moraju platiti više od 450 miliona dolara na ime otplate i kamata”, saopćila je James.