Osvetnički napad SAD na više od 80 meta. Irak: Očekujte strašne posljedice

Sjedinjene Države izvele su jučer zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, saopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika. Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran.

“Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru”, poručio je američki predsjednik Joe Biden. “Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerojatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi.

Pogođeno više od 80 meta
Američka vojska je u saopćenju rekla da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe municijom. U napadima je pogođeno više od 85 meta , rekla je američka vojska.

Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku koji snažno utječe na Iranu savezničke milicije širom Bliskog istoka, od Libanona do Iraka, Jemena i Sirije. Sirijski državni mediji objavili su u petak da je “američka agresija” na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i povredama.

Mete su se nalazile na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, a u napad su bili uključeni bombarderi dugog dometa B-1 koji su doletjeli iz SAD-a, saopćila je američka vojska.

Američki general-pukovnik Douglas Sims, direktor Združenog štaba, rekao je kako se čini da su udari bili uspješni, a izazvali su velike sekundarne eksplozije jer su pogođena oružja militanata, iako nije jasno jesu li militanti ubijeni.

SAD kaže da je informirao Irak prije napada
Sjedinjene Američke Države obavijestile su Irak prije napada u petak na tri položaja militanata unutar te zemlje, saopćila je Bijela kuća, samo nekoliko minuta nakon što je iračka vojska osudila napade kao kršenje suvereniteta zemlje.

“Obavijestili smo iračku vladu prije napada”, rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Irak: Ovo će imati strašne posljedice
Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

“Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji”, dodao je.

Irački tajanstveni Kataib Hezbolah, kojeg SAD okrivljuje za napad na američke snage u Jordanu, objavio je u utorak da će pauzirati napade na američke snage. No, druga iračka grupa koju podupire Iran, Nujaba, rekla je da će nastaviti s napadima na američke snage u regiji sve dok ne završi rat u Gazi i dok se američke snage ne povuku iz Iraka.

Iran: Nećemo započeti rat, ali…
Prije uzvratnih napada u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće započeti rat, ali da će “snažno odgovoriti” na napade. Iranski savjetnici pomažu oružanim grupama u Iraku, gdje SAD ima oko 2500 vojnika, i Siriji, gdje je smješteno 900 američkih vojnika.

IRGC je nedavno smanjio raspoređivanje viših časnika u Siriji zbog niza smrtonosnih izraelskih napada. Američke trupe napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra kojim je krenuo rat.