OSVRT IZ SDP-a: “Prihvatiti odluku Schmidta kao pozitivan iskorak

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

“Jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus. Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od strane domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti.

U pregovorima oko izmjena izbornog zakona BiH, SDP BiH i stranke Trojke su nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis. Tako ćemo nastaviti da djelujemo i u svim daljim procesima.

Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku Visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture”, navode u saopćenju.