Ovako izgleda ozbiljna država: Većina zaposlenih u Njemačkoj dobija bonus zbog inflacije

Više od tri četvrtine, ili 77,9 odsto zaposlenih u Njemačkoj, primilo je jednokratni bonus zbog inflacije od oktobra 2022. ili će ga dobiti do kraja godine, saopštio je u Savezni zavod za statistiku. Isplate su bez poreza i doprinosa, piše Capital.

Prosječan iznos je 2.761 evro, ali su razlike između bonusa zaposlenih u zavisnosti od sektora u kojem rade znatne.

Najmanje dodatke su dobili građevinci, u prosjeku 1.104 evra, i zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, 1.689 evra.

Najbolje su prošli zaposleni u javnoj upravi sa u prosjeku 3.000 evra i nastavnici i univerzitetski radnici, sa evrom manje. Nešto manje bonuse dobili su umjetnici, zaposleni u oblasti zabave i rekreacije, vodosnabdijevanju, kanalizaciji i odlaganju otpada.

Zapravo su radnici u industriji, vodovodima, kanalizacijama i preduzećima za otpad generalno imali najviše koristi od bonusa jer ih je dobilo oko 96 odsto zaposlenih u tim sektorima.

Njemačka vlada je propisala bonuse do 3.000 evra da ublaži uticaj energetske krize i privremenog naglog porasta cijena na standard zaposlenih. U zavisnosti od kolektivnog ugovora, novac se može isplatiti odjednom ili u ratama.