Ovo je Mariupoljski krvnik, mjesto mu je u Hagu: Bombardirao porodilišta, pozorišta…

Ukrajinski zvaničnici optužili su visokog ruskog vojskovođu Mihaila Mizinceva za najgore ratne zločine, uključujući zračni napad na porodilište i poručili da mu je mjesto u Hagu.

Oni su ga nazvali su ga “Mariupoljskim krvnikom”.

– Sjetite ga se. Ovo je Mihail Mizincev – objavila je na Twitteru čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Aleksandra Matvičuk i objavila fotografiju general-pukovnika koji je na čelu ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane.

Kako je dodala, on vodi opsadu Mariupolja i naredio je bombardiranje dječje bolnice, pozorišta…

Rusi su bombardirali porodilište, a prema izvještajima, ima mrtvih beba i porodilja.

Uništeno je i pozorište iako je bilo naznačeno da su u njemu civili. Prema podacima od petka, u pozorištu je navodno poginulo 300 civila.

Nekada prelijepi grad s preko 430.000 stanovnika raspršen je u pakao prožet mrtvim tijelima i uništenim zgradama, tvrdi Human Rights Watch.

– Mizincev ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji – rekla je Matvičuk, obećavajući da će se pobrinuti da ga vide u Haagu.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Sergej Bračuk također tvrdi da je napad na Mariupolj kontroliran od strane Mizinceva.

– On je naredio bombardiranje porodilišta, dječje bolnice, pozorišta, domova za civile. Uništava Mariupolj, kao što je uništavao sirijske gradove – napisao je Bračuk na Facebooku.