Ovo su mogući scenariji nakon pobjede ekstremne desnice u prvom krugu francuskih izbora

Nakon što su izlazne ankete pokazale da je stranka krajne desnice “Nacionalno okupljanje” Marine Le Pen pobijedila na prvom krugu parlamentarnih izbora, Reuters donosi moguće scenarije drugog kruga izbora u Francuskoj.

U drugom krugu se suočavaju obično dva, tri, a ponekad i četiri kandidata. Budući da se očekuje da će odaziv biti veliki, procjene su da bi u drugom krugu po tri kandidata mogla da se bore za najmanje 250 mjesta, pojašnjava i BBC. No, neki kandidati bi mogli odustati prije drugog kruga kako bi saveznicima dali bolje šanse da spriječe pobjedu suparnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šta se dešava?
Izbori za 577 zastupničkih pozicija u Nacionalnoj skupštini Francuske odvijaju se u dva kruga. Pravo izbora ima 49 miliona birača.

U izbornim jedinicama u kojima nijedan kandidat nije u potpunosti pobijedio u prvom krugu, prva dva kandidata, kao i svaki kandidat sa više od 12,5 posto od ukupnog broja registriranih birača u toj izbornoj jedinici, idu u drugi krug.

Ko dobije najviše glasova u drugom krugu, osvaja mjesto.

Visoki odaziv na prvom krugu znači da se nekih 300 izbornih jedinica sada suočava s potencijalnim drugim krugom sa tri kandidata koji, u teoriji, ide u korist “Nacionalnom okupljanju”.

Kako bi spriječili ova tri kruga i blokirali “Nacionalno okupljanje” francuski političari desnog i lijevog centra su prije praktikovali “republikanski front”, pri čemu trećeplasirani kandidat ispada iz utrke i poziva birače da stanu uz drugoplasiranog kandidata.

Svi kandidati imaju rok do utorka navečer da odluče hoće li se povući ili ići u drugi krug.

Kakva će situacija biti ovog puta?
Brojni politički lideri dali su smjernice kandidatima i glasačima u prvom krugu.

Predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na “široko okupljanje iza republikanskih i demokratskih” kandidata za drugi krug, što u suštini znači usmjeravanje protiv krajnje desnog “Nacionalnog okupljanja” i ljevičarske stranke “Nepokorena Francuska”.

Bivši premijer Edouard Philippe izričito je pozvao kandidate iz svoje stranke da odustanu ako su na trećem mjestu i da se okupe iza kandidata od lijevog do desnog centra, isključujući “Nacionalno okupljanje” i “Nepokorenu Francusku”.

Socijalisti i “Nepokorena Francuska” također su pozvali svoje trećeplasirane kandidate da odustanu od izbora kako bi blokirali stranku Marine Le Pen.

Šta slijedi?
Efikasnost “republikanskog fronta” godinama je oslabila, a mnogi birači više ne slušaju savjete lidera stranaka.

Također je moguće da će kandidati odbiti da odustanu od drugog kruga uprkos uputama političkog štaba u Parizu.

Ali pregovori tokom sljedećih 48 sati bit će ključni i mogli bi značajno promijeniti rezultate, potencijalno odlučujući hoće li stranka Marine Le Pen postići potpunu većinu u parlamentu ili ne.

Zbog toga je rezultat drugog kruga izuzetno teško predvidjeti. Čak su i agencije koje sprovode ankete pozvale na oprez kada su u pitanju i njihove projekcije osvojenih pozicija.

Vanredni parlamentarni izbori, koji se održavaju u dva kruga 30. juna i 7. jula, predsjednik Francuske Emmanuel Macron raspisao je nakon poraza na izborima za Evropski parlament početkom juna.