Ovo su svi ministri u novoj vladi Hrvatske

Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od nezavisnosti, a treću koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković (HDZ).
Prethodno je mandatar Plenković predstavio u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade, koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret. Saborski zastupnici izglasali su povjerenje Vladi u cjelini. Od 141 prisutnog zastupnika, glasalo je njih 79, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 61 protiv.

Umjesto dosadašnjih 16, nova vlada će imati 18 ministarstava te sedam potpredsjednika.

Andrej Plenković se nije odrekao nijednog člana prethodne vlade. Čak ni onih na čija mjesta dolaze DP-ovci, poput Marije Vučković i Damira Habijana. Našao im je nove čelne pozicije. Na stranicama Hrvatskog sabora objavljeni su program vlade te njezini članovi, koje će Plenković predstaviti sutra zastupnicima i tražiti njihovo povjerenje, piše Index.hr.

S obzirom na to da Ministarstvo poljoprivrede sada preuzima Domovinski pokret, a u naziv mu se dodaju i šumarstvo i ribarstvo, ali i da se veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dijeli na dva resora, jer je DP htio i dobio resor privrede, dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će ministrica novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli se u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija.

Tamo dolazi umjesto Ivana Malenice, koji se iz porodičnih razloga povlači sa ministarske pozicije, no ne i iz politike. Svoj rad nastavit će kao izabrani zastupnik u Hrvatskom saboru, a njegov nasljednik Habijan je ionako pravne struke.

Jedini novi je Tonči Glavina, koji se penje za stepenicu više – s mjesta državnog sekretara u Ministarstvu turizma i sporta, gdje je od 2017., do čelne pozicije.

Prometnuo se kao zamjena za Nikolinu Brnjac, koja se takmiči za ulazak u Evropski parlament i koja će, zasigurno, s obzirom na visoko peto mjesto i činjenicu da su na HDZ-ovoj listi Plenković, kao nositelj, koji ostaje u Hrvatskoj kao premijer, i Dubravka Šuica, koja je potpredsjednica Europske komisije, to i ostvariti.

Resor zdravstva nastavlja voditi Vili Beroš, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, obrane Ivan Anušić, unutarnjih poslova Davor Božinović, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na čelu Ministarstva financija bit će i dalje Marko Primorac, Radovan Fuchs ostaje ministar obrazovanja, znanosti i, dodanih, mladih, Marin Piletić ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a Šime Erlić ostaje na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Nina Obuljen Koržinek, Tomo Medved i Oleg Butković, koji su s Plenkovićem u vladi od samog početka, već osam godina, ostaju i dalje uz njega. Obuljen Koržinek kao ministrica kulture i medija, Medved kao ministar hrvatskih branitelja, a Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture. Butković je bio i u vladi Tihomira Oreškovića pa je tako i najdugovječniji ministar.

Medved, Božinović, Butković, Bačić i Anušić ostaju i potpredsjednici vlade. Potpredsjedničku funkciju dobiva i Primorac. A zna se već i da jedno potpredsjedničko mjesto pripada i DP-ovom Josipu Dabri. Tako će ih imati ukupno sedam.

Bez mjesta u vladi, i to potpredsjedničkog, ostaje SDSS jer je to bio glavni uvjet DP-a. Anja Šimpraga izlazi iz vlade i seli se u saborske klupe.

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, vlada osniva i Ministarstvo demografije i useljeništva.

To je jedno od tri ministarstva koja je dobio Domovinski pokret. Na njegovom čelu bit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je bivši član HDZ-a.

Josip Dabro, glavni tajnik DP-a, član predsjedništva stranke i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a, bit će ministar poljoprivrede.

Ministarstvo gospodarstva preuzima Ante Šušnjar, advokat iz Zagreba, član predsjedništva DP-a i Suda časti te jedan od osnivača te stranke.

(Vijesti.ba)