Pakistanska odmazda: Zračni udari na više meta u Iranu

Nekoliko eksplozija čulo se u rano jutros u iranskoj jugozapadnoj pokrajini Sistan i Balučistan u blizini grada Saravana

Pakistan je gađao sedam lokacija unutar Irana, izjavio je pakistanski sigurnosni dužnosnik za CNN. Riječ je o najnovijem incidentu koji se dogodio nakon porasta napetosti između dva susjeda. Nekoliko eksplozija čulo se u rano jutros u iranskoj jugozapadnoj pokrajini Sistan i Balučistan u blizini grada Saravana, prema zamjeniku guvernera pokrajine.

Najmanje tri žene i četvero djece ubijene su u pakistanskim osvetničkim udarima na militante u Iranu, izvijestio je Reuters pozivajući se na lokalnog dužnosnika. Dužnosnik je dodao da žene i djeca nisu bili iranski državljani.

Iranski medij IRNA piše da sigurnosni službenici istražuju što se dogodilo. I Pakistan i Iran dugo su se borili protiv militanata u nemirnoj regiji duž njihove 900 kilometara duge granice, ali najnoviji incident označava veliku eskalaciju između dviju susjednih sila i dolazi u trenutku kada regionalna neprijateljstva na Bliskom istoku rastu zbog Izraela koji vodi rat u Gazi.

Iranci jučer raketirali Pakistan
Pakistansko lansiranje projektila dolazi samo dan nakon što je Iran objavio da je upotrijebio “precizne rakete i dronove” kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne grupe Jaish al-Adl u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji Tasnim.

U udarima je ubijeno dvoje djece i ranjeno nekoliko drugih, prema lokalnim dužnosnicima i pakistanskom ministarstvu vanjskih poslova. Pakistanci su napad opisali kao “neizazvanu povredu svog zračnog prostora od strane Irana” i upozorili Iran na “ozbiljne posljedice”.

Pokrenuli su i diplomatski spor opozivom svog ambasadora iz Irana i obustavom svih iranskih posjeta na visokoj razini. Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova poručio je da se iranski ambasador u Pakistanu ne bi trebao vratiti iz trenutne posjete Iranu.

Pakistanski ministar optužio Teheran za kršenje suvereniteta
Smrtonosni napad unutar pakistanskog teritorija ozbiljno je ugrozio odnose između dviju zemalja, rekao je pakistanski ministar vanjskih poslova Jalil Abbas Jilani svom iranskom kolegi.

“Ministar vanjskih poslova čvrsto je istaknuo da napad koji je izveo Iran unutar pakistanskog teritorija, 16. januara 2024., nije bio samo ozbiljno kršenje pakistanskog suvereniteta, već je bio i nečuveno kršenje međunarodnog prava i duha bilateralnih odnosa između Pakistana i Irana”, poručili su iz ministarstva.

Jilani je također upozorio da bi jednostrane akcije mogle potkopati regionalnu sigurnost, dodavši da je terorizam zajednička prijetnja koja se mora riješiti koordiniranim naporima. Inače, Balučistan je regija koja se prostire Pakistanom, Afganistanom i Iranom.

Iranci tvrde da su jučer gađali Vojsku pravde
U njoj žive Baluči, narod koji zamjera što njime vladaju i Islamabad i Teheran. Zbog toga su desetljećima izbijale pobune u poroznoj pograničnoj regiji. Područje u kojem žive je bogato prirodnim resursima, a baluški separatisti žale se da su njihovi ljudi, neki od najsiromašnijih u regiji, imali malo koristi od tih resursa.

Jaish al-Adl, ili Vojska pravde, koja je jučer bila meta iranskih udara, separatistička je militantna grupa koja djeluje s obje strane granice. Deklarirani cilj grupe je nezavisnost iranske pokrajine Sistan i Balučistan.

Jučer su preuzeli odgovornost za napad na vozilo Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) u Sistanu i Balučistanu pri čemu je prema iranskim medijima poginuo jedan od pukovnika.

Teheran uzdrman bombaškim napadima na svom tlu
Inače, udari Teherana na Pakistan uslijedili su nakon ranijeg lansiranja balističkih projektila na Siriju i Irak. Iranci su tvrdili kako su pritom gađali špijunsku bazu izraelske obavještajne agencije Mossad u Erbilu na sjeveru Iraka i “antiiranske terorističke grupe” u Siriji.

Teheran kaže da se ne želi uključiti u širi sukob. Ali grupe u takozvanoj Osovini otpora, koje uključuju militante Hute u Jemenu, Hezbolah u Libanonu i razne grupe u Siriji i Iraku, izvode napade na Izrael i njegove saveznike kako bi pokazale solidarnost s Palestincima. SAD i Velika Britanija pokrenule su zračne napade na Hute nakon što su napali komercijalne brodove.

Prije dvije sedmice Iran je pretrpio najgori napad od Islamske revolucije kada su dvije bombe ubile 84 osobe na ceremoniji u Kermanu u znak sjećanja na američko ubistvo ozloglašenog generala iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

Uzdrmani Iran po svemu sudeći pokušava se osvetiti onima koje smatra odgovornima. U vrijeme pojačanih regionalnih napetosti Iran želi demonstrirati snagu i pokazati vlastitom stanovništvu da činovi nasilja neće proći nekažnjeno.