Papa pozvao vlade na demografske politike: “Nedostaje djece”

Vlade moraju implementirati ozbiljne i učinkovite politike za dobrobit porodice kako bi se suprotstavile padu nataliteta i starenju stanovništva, rekao je danas papa Franjo, pozvavši mlade da imaju vjeru u budućnost.

Govoreći na konferenciji o sve težoj demografskoj krizi, Franjo je rekao da je broj rođenih prvih pokazatelj “nade ljudi”, te da se Evropa sve brže pretvara u “star, umoran i rezigniran” kontinent.

– Potrebne su učinkovite politike, hrabre, konkretne i dugotrajne odluke. Postoji potreba za veću predanost svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove – kazao je Papa.

“Budućnost nam je ružna”

Stopa evropskog nataliteta prošle decenije pala na 1.5 rođenja po ženi. To je više od najnižih razina poput onih u istočnoj Aziji, no daleko manje od 2.1 potrebnih kako bi se stanovništvo održalo.

– Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demograf. Trenutno su investicije s najviše prihoda one u tvornice oružja i kontracepciju. Jedno uništava život, drugo ga sprečava. Kakvu budućnost imamo? Ona je ružna – kazao je papa Franjo.

“Nedostaje djece”

Broj rođenih u Italiji je 2023. pao na rekordno nisku razinu te pada već 15. godinu zaredom.

– Domovi su popunjeni predmetima, a bez djece, postajući veoma tužna mjesta. Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece – rekao je Franjo.

Predložio je politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i skrbi za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupnje nekretnine.

– Znam da mnogima od vas budućnost izgleda nemirna, te da uslijed pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. No nemojte odustajati, imajte vjeru – poručio je mladima.