Papirnati ručnici prepuni bakterija!

Sljedeći put kada ruke poželite obrisali papirnatim ručnikom razmislite, jer studija provedena u Kanadi pokazuje kako se na njima nalazi oko 17 različitih vrsta bakterija.

Ručnici proizvedeni od recikliranog papira stoje nešto lošije, jer je na njima, tvrde kanadski naučnici sa Univerziteta u Lavalu u Quebecku, pronađeno još više bakterija.

Istraživanje je objavljeno u America Journal of Infection Control, te pokazuje kako se bakterije s papirnatih ručnika prenose na čiste ruke.

Autori studije upozorili su da njihovo istraživanje ne upućuje na to da su papirnati ručnici nesigurni, tek da je moguće da su neželjeni izvor kontaminacije u određenom okruženju.

Istraživanje provedeno na šest ručnika različitih proizvođača pokazalo je da svi imaju bakterije, s tim da su reciklirani ručnici bili kontaminirani najviše. Osim na ručnicima, više se bakterija nalazi na svim proizvodima napravljenim od recikliranog papira.

‘U našoj studiji, koncentracija bakterija u recikliranom papiru bila je između 100 do 1.000 puta veća od nerecikliranog papira’, napisali su istraživači. S otkrićem da se na papirnatim ručnicima nalaze bakterije nisu povezane informacije o bolestima.

Proizvođači papira, pak odbijaju pomisao da su papiri za ruke lošija opcija od stroja za sušenje ruku, budući da potonji u samoj napravi sadrže bakterije. Na ručnicima je pronađeno 17 bakterijskih vrsta, a najčešća je bila Bacillus koja je povezana s trovanjem hrane.

Do bakterija na papirnatim ručnicima dolazi zbog kontaminiranih strojeva kroz koji prolazi papir, zaključili su istraživači.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com