Picassova slika u Bosanskoj Dubici?

U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici tvrde da imaju djelo Pabla Picassa, španskog slikara i jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća.

Grafika slavnog slikara, koju su godinama u tajnosti čuvali, ipak nije potpisana. Na djelu je samo datum, ali nadležni u biblioteci tvde da autentičnost nije upitna.

Picassovo djelo je poklon biblioteci u rodnom kraju od nekadašnjeg narodnog heroja Boška Šiljegovića. On je sliku dobio u Parizu 1964. godine kao učesnik komunističkog kongresa, javlja agencija Fena.

Bivši direktor Centra za kulturu u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici Stojan Banjac kazao je za banjalučku Alternativnu televiziju da je bio „prestrašen kako da sačuvaju tu sliku“: “Nismo u to vrijeme imali tehničke uvjete da je možemo sačuvati. Jedino se mogla sačuvati šutanjem.”

Slika je u biblioteci od kraja 80-ih godina prošlog vijeka , a čuvaju je u sefu.

Načelnik općine Kozarska/Bosanska Dubica Mile Zlojutro potvrđuje da će tražiti mogućnost da se slika, ukoliko se potvrdi autentičnost, na adekvatan način zaštiti i izloži. Ova grafika je samo dio bogatog legata Boška Šiljegovića biblioteci u Kozarskoj/Bosanskoj Dubici. Tu je i knjiga Henryja Kissingera, koju je američki diplomat svojevremeno lično potpisao i poklonio Šiljegoviću.

(VisokoIN)