Početak rješenja problema za doktore je kolektivni ugovor na nivou FBiH

Promjene je teško pokrenuti, pogotovo u zemlji gdje dobrih zakonskih rješenja u brojnim oblastima ima, ali su vrlo često nedorečena. Reforme nužne u nekoliko segmenata. O tome vlast govori svakodnevno, no, šta u praksi čine kako bismo osjetili promjene? Građani u želji za boljim životom napuštaju BiH. Razloge odlaska vide u nesigurnoj političkoj klimi i nemogućnosti ostvarivanja osnovnih prava.

Jedno od tih prava je pravo na zdravstvene usluge. A, kako bi ono bilo omogućeno građanima, neophodna je struka, ljekari koji će ih liječiti. I njih je sve manje. Koliko su plaćeni i kakva je vrijednost ljekara u različitim kantonima? Ovim povodom gosti emisije Rezime bili su dr. Marina Berberović, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine i dr. Ivica Jozić, predsjednik Sindikata ljekara Kantona 10.

Berberović podsjeća da su prije više od četiri mjeseca Vladi FBiH predali inicijativu za početak pregovora za kolektivni ugovor na nivou Federacije koji se traži ujednačavanje prava doktora.

„Mi imamo deset kantona i deset kolektivnih ugovora. Doktori ostvaruju različita prava vezano i za koeficijent i satnicu, tako da smo danas došli do ogromne razlike, plata u Sarajevu je za 50 posto veća od one u Orašju. Nažalost, odgovora iz Vlade nije bilo. Mi smo krajem osmog mjeseca ponovili inicijativu i još nismo dobili odgovor. Osim rješavanja pitanja plata, tako bismo omogućili i stabilno zdravstvo. Zadržali bismo doktore u kantonima koji imaju manje plate. Ako se ovo ne riješi, doći će u pitanje zdravstvena zaštita u manjim kantonima“, napominje Berberović.

Jozić ističe kako je deficit kadra veliki problem za kantone koji su, kako je naveo, naslonjeni na Hrvatsku koja je u EU.

„Imamo situaciju da nama gotovo 50 posto specijalizanata koje pošaljemo, se ne vrati. Čak su spremni i vraćati novac koji smo mi dali za specijalizaciju. Slično je i u Kantonu 10, šaljemo ih u Sarajevo, i mnogi se uopće ne vrate. U Kantonu 10 imamo 1,17 doktora na 1.000 stanovnika. U Federaciji je prosjek 2,49“, rekao je Jozić.

Berberović navodi da je premijer FBiH pokazao volju da se razgovora, ali, kaže, nažalost, ‘stekli smo dojam da ni premijer ni ministar nisu bili upućeni u cijelu situaciju u zdravstvu dovoljno’.

„Oni nisu znali ni da je spomenuta inicijativa predata. Dobili smo obećanje da će oni provjeriti sa pravnom službom i ministarstvom pravde – je li moguće zakonski sklopiti kolektivni ugovor na nivou Federacije, i ako bude moguće, dobili smo obećanje da ćemo pregovarati. Mi nismo inicijativu napamet predali, tražili smo nešto što nam zakon omogućava. Bojim se da ne ostane sve na obećanjima, kao i ranijih godina“.

Stvarno stanje u zdravstvu je teško, ocijenio je Jozić.

„Mi imamo i Kantonalnu bolnicu koja nema nijednog zaposlenog radiologa. Bolnica koja ima 200 kreveta, imamo tri anesteziologa, moramo pokriti 24-satno radno vrijeme 30 dana. Trenutno nam dolaze kao ispomoć kolege iz Mostara“, kazao je.

Berberović kaže da su se zasad odlučili za štrajk upozorenja.

„Sutra u 12 sati u Zenici imamo sastanak Upravnog odbora gdje ćemo odlučiti o samom datumu. To će biti u idućih par dana, međutim, opet Vladi dajemo par dana – do štrajka ne mora doći, ukoliko nam omoguće da pregovaramo za kolektivni ugovor“.

Ona dalje navodi da u zdravstvu radi veliki broj doktora koji će u narednih deset godina otići u penziju.

„Vi to vrijeme trebate iskoristiti da mlade doktore obučite da krenu raditi kao mladi specijalisti, da bi mogli zamijeniti kolege koji idu u penziju. Mladi doktori sve manje i manje vide perspektivu ovdje i odmah nakon fakulteta napuštaju FBiH. Ovo bi bio jedan od načina u kojima bi pokazali da ova Vlada brine o cijeloj Federaciji. I da FBiH ne čini samo Kanton Sarajevo, te bi time pružila jednake uslove rada i u ostalim kantonima. To bi dovelo do stabilnosti, zadržali bi mlade doktori i zdravstvo bi moglo krenuti naprijed“, ističe Berberović.

Što se tiče reforme zdravstva, Jozić kaže da je ona svakako potrebna, i to temeljita, ali za nju je potrebna politička odluka.

„Trebalo bi krenuti od samih prikupljanja sredstava, da li je nama idealan ovakav sistem solidarnog prikupljanja preko obaveznog osiguranja. Trebalo bi kombinovati državni model gdje se sredstva prikupljaju od svih poreza. Tu je i dupliranje pojedinih usluga“, pojasnio je on.

Berberović na kraju poručuje da je optimist i da se nada se da će ova Vlada pokazati razliku u odnosu na prethodne, da neće, kako je rekla, bježati od problema.

„Početak rješenja problema u zdravstvu će biti kolektivni ugovor na nivou Federacije za doktore medicine i stomatologije“.

federalna.ba