“Polarni vrtlog” spustio temperature do -63 stepen! “Ovo nije viđeno decenijama”

Sibir trenutačno doživljava najniže temperature u posljednje dvije decenije. Temperature padaju na oko -27,8 Celzijevih stepeni niže od uobičajenog prosjeka.

U gradiću Zhilinda na istoku Rusije, koji broji oko hiljadu stanovnika, temperature su dosegle istorijski najniži minus od -62,1 stepen. To je najniža zabilježena temperature u januaru te ujedno najniža temperature u Sibiru od 2002. Kompjuterski modeli sugerišu da najmanje šest službenih meteoroloških stanica u Rusiji bilježi temperature od -62,8 stepena ili niže.

Očekuje se da će se ova ekstremna hladnoća nastaviti tokom vikenda. Zbog klimatskih promjena, ova hladnoća nije uobičajena posljednjih decenija. Rekordno niska temperatura koju je zabilježila Rusija je -89,9 stepeni 1993. godine u nenaseljenom području sjeverne hemisfere.

Polarni vrtlog, koji održava hladan zrak iznad Arktika, ostao je jak ove zime, što je ograničilo širenje hladnog zraka u srednje geografske širine.

Predviđa se da će se intenzivna hladnoća koncentrirati na istočnu Rusiju te se potencijalno pomaknuti prema istoku tijekom vikenda. No postoji mogućnost da bi ekstremna hladnoća iz Sibira mogla uticati na zapadnu hemisferu kasnije u januaru, prenosi Jutarnji list