Policija i ljekari zajednički u borbi protiv zloupotrebe droga

Policijski komesar Fahrudin Bećirović razgovarao je danas sa direktorom Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, Jasminom Softićem o mogućnostima saradnje policije i ove institucije na prevenciji zloupotrebe droga, dokumentovanju slučajeva, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika, kao i edukaciji što većeg broja građana, naročito mladih ljudi, o štetnosti uživanja opojnih droga i mogućim fatalnim posljedicama po njihovo zdravlje i život.

Saradnja na ovim zadacima ocijenjena je neophodnom. Prioritet su planiranje i konkretizovanje zajedničkih aktivnosti, koje bi se sprovodile u narednom periodu a koje bi bile detaljno razrađene. Osnovni i najbitniji zadaci ovih aktivnosti bi bili realizovani kroz javne tribine i razne vidove edukacije učenika osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona obilježio je sedam godina postojanja i rada. U tom periodu ostvareni su značajni pomaci i rezultati u radu ljekara i medicinskog osoblja u liječenju narkomanskih ovisnika. U oktobru prošle godine potpisani su ugovori sa Kazneno popravnim zavodom Busovača i Kazneno popravnim zavodom zatvorenog tipa Zenica, gdje uposlenici Zavoda pregledaju pacijente koji svakodnevno dobijaju potrebnu terapiju.

Danas je najavljeno održavanje okruglog stola, koji će u organizaciji Zavoda biti održan sredinom aprila u Zenici. Upravi policije doniran je danas jedan mobilni aparat tipa cozart za testiranje prisustva droga u organizmu. Policijski komesar se zahvalio na tom poklonu, koji će, kako je naglasio, biti od velikog značaja za rad ovlaštenih službenika koji rade na poslovima sigurnosti saobraćaja, saopšteno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

(VisokoIN)

Vezani članci

U ZDK 14 članova kantonalnog odbora napustilo stranku HDZBiH

Visokoin.com

Ministar Vinko Marić slao svog savjetnika u MUP ZDK da vrši pritisak na inspektore?

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Visoko: Stanovnici Hadžijine vode traže hitno rješenje!

Visokoin.com

Čovjek svijet! – Branislav Mara Mirković

Visokoin.com

Ministar Ramo Isak i njegova porodica imaju imovinu vrijednu 18 miliona KM

Visokoin.com