11. Augusta 2022.

Policija i ljekari zajednički u borbi protiv zloupotrebe droga

Policijski komesar Fahrudin Bećirović razgovarao je danas sa direktorom Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, Jasminom Softićem o mogućnostima saradnje policije i ove institucije na prevenciji zloupotrebe droga, dokumentovanju slučajeva, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika, kao i edukaciji što većeg broja građana, naročito mladih ljudi, o štetnosti uživanja opojnih droga i mogućim fatalnim posljedicama po njihovo zdravlje i život.

Saradnja na ovim zadacima ocijenjena je neophodnom. Prioritet su planiranje i konkretizovanje zajedničkih aktivnosti, koje bi se sprovodile u narednom periodu a koje bi bile detaljno razrađene. Osnovni i najbitniji zadaci ovih aktivnosti bi bili realizovani kroz javne tribine i razne vidove edukacije učenika osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona obilježio je sedam godina postojanja i rada. U tom periodu ostvareni su značajni pomaci i rezultati u radu ljekara i medicinskog osoblja u liječenju narkomanskih ovisnika. U oktobru prošle godine potpisani su ugovori sa Kazneno popravnim zavodom Busovača i Kazneno popravnim zavodom zatvorenog tipa Zenica, gdje uposlenici Zavoda pregledaju pacijente koji svakodnevno dobijaju potrebnu terapiju.

Danas je najavljeno održavanje okruglog stola, koji će u organizaciji Zavoda biti održan sredinom aprila u Zenici. Upravi policije doniran je danas jedan mobilni aparat tipa cozart za testiranje prisustva droga u organizmu. Policijski komesar se zahvalio na tom poklonu, koji će, kako je naglasio, biti od velikog značaja za rad ovlaštenih službenika koji rade na poslovima sigurnosti saobraćaja, saopšteno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

(VisokoIN)

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM

Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Visokog

VISOKOIN.COM

Notarka mora isplatiti milion KM: Adnan Nazifović iz Visokog ostao bez kuće …

VISOKOIN.COM

Privode se kraju radovi na tenskim terenima u parku “Ravne 2” Visoko

VISOKOIN.COM