POLITIČKI OBRAT U CRNOJ GORI: Novi premijer bi mogao biti Dritan Abazović

Treći sastanak u nizu parlamentarne većine, ponovo je završen bez dogovora, a lider Demosa Miodrag Lekić poručio je u intervjuu za Novu M da nije zadovoljan ishodom pregovora. On je dodao da bi razmotrio ideju da kandidati za novog premijera budu Aleksa bečić, Dritan Abazović i Slaven Radunović.
Jučerasnji, treći sastanak u nizu, ponovo je završen bez dogovora. DF kaže da Krivokapić i Bečić čuvaju fotelje i lične interese, Demokrate da je DF-u jedina želja obaranje Vlade. Kako vidite rješenje situacije i ima li ga uopšte, jeste li optimista?
Pa ja ne bih komentarisao tu političku konfrontaciju, ja se zalažem za postizanje povjerenja u parlamentarnoj koaliciji i da na bazi tog kvaliteta funkcionišemo. Bez toga teško da možemo imati rezultate. Naravno da nisam zadovoljan ishodom sastanka ali i dalje mislim da je ovo, makar bilo na momente haotično, bolje ili manje gore od one prethodne vlasti koja je imala visok stepen saglasnosti, jednu divnu disciplinu i formu i upravo u takvom ambijentu dolazilo do nevjerovatnih projekata političke korupcije tipa “Snimak” ili do toga da se predsjednik države bavi crkvenim pitanjima. Ne braneći ove tokove sadašnje koalicije, haotične priznajem, smatram da još uvijek je tu sudar ideja i pogleda, dakle nisam prestrog ali ne mogu biti ni zadovoljan ishodom.

Demos, na čijem ste čelu, uz DF i SNP želi novu vladu. Ranije je DF naglasio da premijer treba da budete upravo Vi. Kakav je Vaš stav po tom pitanju s obzirom na to da ste ranije napustili tu partiju zbog neslaganja, biste li prihvatili taj predlog?

Ja mislim da taj predlog nije ni aktuelan. Situacija je sljedeća: jedna politička grupacija je to predložila, dok URA i Demokrate daju podršku Krivokapiću tako da ta tema nije uopšte na stolu i ja o njoj ni ne razmišljam. Smatram da bi trebalo sastaviti novu vladu i da iz političke strukture treba izabrati premijera. Mislim da u sve tri grupacije postoje političari koji bi mogli biti kompetentni predsjednici vlade, i da budem konkretan – mislim na Aleksu Bečića, Slavena Radunovića, Dritana Abazovića. Oni su se dokazali kao opozicionari i mogli bi da zastupaju interes ukupne koalicije. Sa druge strane, po mom mišljenju, Zdravko Krivokapić je apsolutno nekompetentan, i koji čak koristi svoju poziciju za obračunavanje jer napada jednu komponentu parlamentarne većine i koja mu, istina, ne ostaje dužna.

A ako bi došlo do saglasnosti biste li prihvatili da budete premijer, razmotrili biste?

Razmotrio bih, recimo.

Mandić je kazao da već radi na ostvarenju tzv. Srpskog sveta. Iz URE su poručili da su apsolutno protiv te ideje, Demokrate nisu komentarisale. Šta Vi mislite o tome?