Poslije nezapamćenog pomora više od 800 ptica, nađene mrtve srne i srndaći

Poslije nezapamćenog pomora ptica u okolini Kikinde, proteklog vikenda, kada je uginulo 800 jedinki, čak i zaštićenih vrsta, članovi lovačkih udruženja sada su, na drugim lokacijama, pronašli 19 uginulih srna i srndaća, među kojima ima i trofejnih primjeraka, pišu Novosti.

Ptice, najviše gačci i čavke, čak 800 jedinki, stradali su u ataru kod Nakova, a lovci iz Banatskog Velikog Sela u svom dijelu atara pronašli su pet uginulih srneće divljači, a članovi Lovačkog udruženja “Kikinda” u dijelu atara između Ruskog Sela i Banatske Topole još 14 leševa srna i srndaća. Lovci pretpostavljaju da srne nisu uginule prirodnim putem.

“Odmah smo obavijestili lovnu i veterinarsku inspekciju, policiju, lokalnu samoupravu i sve druge nadležne službe. Svi su vrlo brzo izašli na teren i uzeti su uzorci za analize, kako bi se utvrdio uzrok uginuća srneće divljači. Ostatak leševa je propisno zakopan. Istraga će pokazati šta se dogodilo, a mi smo veoma zainteresovani da znamo šta je uzrok. Ne bih rekao da se radi o prirodnom uginuću divljači”, izjavio je Mladen Banjac, predsjednik Lovačkog udruženja “Kikinda”.

Uginuli srndaći u ataru Banatskog Velikog Sela pronađeni su u blizni granice sa Rumunijom, a leševi su odneseni na obdukciju. Lovci nastavljaju da detaljno pregledaju atar i kažu da ne pamte ovakvo uginuće srneće divljači na lovnom području Kikinde.

“Ne možemo sa sigurnošću da kažemo šta je uzrok uginuća, ali je osnovana pretpostavka da je razlog trovanje. Čime se divljač otrovala ne možemo da pretpostavimo, ali će se to, sigurno, pouzdano znati kada se urade obdukcije i analize. Tek kada se otkrije uzročnik trovanja, može se govoriti o potencijalnim trovačima. Kako god, ovo je velika šeteta, jer su stradali i trofejni primjerci srndaća”, navodi Damir Bjelić, predsjednik Lovačkog udruženja “Velebit” iz Banatskog Velikog Sela.