Potrebno izmijeniti zakon – za alkohol u parku 500 KM, za alkohol u autu 50 KM

Vlada Kantona Sarajevo, nakon pogibije Azre Spahić, odlučila je poooštriti kriterije za sudionike u saobraćaju, a posebno bahate vozače i povratnike u prekršajima. Smanjenje dozvoljene brzine u naseljenim mjestima i glavnim saobraćajnicama, povećan broj angažovanih policijskih službenika, ali i vozila za evidentiranje prekršaja te veće kazne za saobraćajne prekršaje – neke se od novih odluka Vlade. Samo prošle godine bilo je 178 zahtjeva prema Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda za oduzimanje vozila.

Bit će pojačan policijski nadzor u periodu od 19 do 7 sati ujutro, a efekti ostalih mjera bi trebali biti vidljivi već početkom narednog mjeseca.

„Od 1.6. završvamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će moći dati podršku postojećim jedinicama da taj posao završe na najkvalitetniji način“, kazao je zamjenik premijera KS-a Emir Dedović (SBiH)

„Cilj jeste da na glavnoj saobraćajnici smanjimo brzinu sa 60 na 50, ali i da u naseljenim mjestima idemo sa 40 na 30 i u strogom centru grada da smanjimo brzinu na 30. To su prvi koraci. Uporedo s tim završavamo studiju opasnih mjesta u KS i detektovali smo 16 raskrsnica u KS koje su u protekle 3 godine imale više saobraćajnih nesreća, tj. više od minimalno 6 osoba je bilo povrijeđeno“, istakao je ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta (SDP).

Osim pojačanog videonadzora i povećanja saobraćajnih kazni, Vlada najavljuje i jednu od najvažnijih mjera – trajno oduzimanje vozila za saobraćajne prekršioce. Da se ovom problemu, do sada, pristupalo na nadekvatan način, svjedoče i apsurdni primjeri. Stoga je potrebno u paketu uraditi zakonske izmjene.

„Imate situaciju da osoba alkoholizirana može biti u parku i postoji da policija izrekne kaznu do 500 KM zbog kršenja javnog reda i mira – taj čovjek sjedne u automobil i on može biti kažnjen sa 50 KM“, napominje ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica (NiP).

Da nivo sigurnosti u saobraćaju nije zadovoljavajući, te da je nizak stepen odgovornosti – smatra i struka.

„Tome se treba pristupiti na cjelovit način kroz provođenje dugoročnih mjera, programa edukacije i svih sudionika u prometu, loše navike koje su do sada stvorili sudionici, kao što je korištenje mobitela, vožnja u alkoholisanom stanju, vožnja bez vozačke dozvole – znači bili sankcionisani, ali i prevenirani“, navodi Drago Ezgeta, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Čak i dan poslije saobraćajne nesreće, u kojoj je poginula liječnica Azra Spahić, broj bahatih vozača je zastrašujući. Policijski službenici MUP-a KS-a uručili su više od 450 prekršajnih naloga, a iz saobraćaja isključili 25 vozača. O potencijalnim ubicama i ruletu na cestama najbolje svjedoče snimci poput vožnja u suprotnom smjeru autoputa – što nije prvi put da je zabilježeno.

federalna.ba