Predstavnik Evropske unije Johann Sattler posjetio kompaniju Vimar u Visokom

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler boravio je danas u kompaniji Vimar Groupe d.o.o. u Visokom.

Mesna industrija Vimar bavi se preradom mesa više od 30 godina. U 2020. godini, uz podršku Evropske unije, kompanija Vimar izgradila je nove proizvodne pogone i kupila nove moderne mašine za preradu mesnih proizvoda. To im je, u konačnici, omogućilo da proizvode u budućnosti plasiraju na tržištu Evropske unije. Osim toga, kompanija Vimar kroz tu investiciju bilježi značajan porast proizvodnje kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Ambasador Sattler, zajedno sa predstavnicima kompanije Vimar, posjetio je najprije stare tradicionalne pogone, iz kojih su krenule uspješne priče kompanije Vimar. Posjeta je nastavljena kroz nove moderne pogone te kompanije.

– Kroz projekte EU4AGRI i EU4BUSINESS podržavamo bh. privrednike da iz pandemije izađu snažni i spremni za poslovanje. Vimar je sjajan primjer nekad male firme, uz podršku Evropske unije, izrasle u veliku kompaniju, koja bi uskoro trebala početi izvoziti i na tržište Evropske unije – istakao je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Direktorica kompanije Vimar Ehlimana Ajdin naglašava da je jučer stigla odluka Komisije Ureda za veterinarstvo BiH koja je dala preporuku da se kompaniji Vimar dozvoli izvoz proizvoda od mesa peradi i rasječenog mesa peradi na tržište Evropske unije.

– Svoje proizvodne kapacitete kompanija Vimar proširila je kroz zajedničku investiciju sa EU4BUSINESS projektom Evropske unije – kazala je.

Kompanija Vimar jedan je od korisnika bespovratnih sredstava projekata EU4BUSINESS i EU4AGRI, koje Evropska unija finasira za razvoj privatnog sektora u BiH, otvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te oporavak od krize prouzrokovane COVID-19 u BiH.

– Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem finansijske i tehničke pomoći. U okviru EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

EU je za oba projekta izdvojila ukupno 35 miliona eura bespovratnih sredstava – saopćio je Razvojni program Ujedinjenih Nacija u BiH (UNDP).

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com