Prekinuta trakavica oko direktora KCUS-a!? Vlada FBiH utvrdila da je UO napravio grešku, usvojen zaključak

Vlada FBiH danas je presjekla čvor koji se zapetljao oko imenovanja diretora KCUS-a.

Kao što je poznato, dr. Ismet Gavrankapetanović bio je prvorangirani na konkursu, ali je ministar zdravstva FBiH Nediljko Rimac odbio dati saglasnost.

Vlada je danas donijela zaključak koji ima tri tačke.

Prvi glasi:

“Vlada FBiH, nakon razmatranja Informacije o aktu koji je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo Privremenom upravnom odboru KCUS-a po Zahtjevu Privremeno upravnog odbora upućenog prema Vladi FBiH, a vezano za davanje saglasnosti na Odluku Privremenog upravnog odbora KCUS-a o imenovanju generalnog direktora KCUS-a, konstatuje da je Privremeni Upravni odbor KCUS-a napravio proceduralnu grešku, te je umjesto traženja prethodne saglasnosti zatražio naknadnu saglasnost.

Druga:

Vlada FBiH vraća Molbu za saglanost na odluku Privremenog Upravnog odbora KCUS-a Privremenom upravnom odboru KCUS-a da je ispravi, te ponovo Molbu za prethodnu saglanost u roku od 48 sati, o čemu će se Vlada FBiH – Federalno ministarstvo zdravstva očitovati.

I treća je da ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Nije jasno da li ovo znači da će na kraju dr. Gavrankapetanović dobiti saglasnost da bude imenovan na mjesto direktora, ali je premijer Nermin Nikšić kazao da bi bila prevara da je ne dobije.