Preko 7.000 web stranica protestvuje protiv piratstva

Čak sedam hiljada web stranica sudjeluje u prosvjedu protiv dvaju američkih prijedloga zakona protiv piratstva koji se trenutačno razmatraju u američkom Kongresu, piše portal Deadline Hollywood.

Neke web stranice posve su zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine. Najistaknutije među njima su Wikipedia, Google, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing, Minecraft, te Mozilla, izvor internetskog pretraživača Firefoxa.

Wikipedia, BoingBoing i Minecraft odlučili su se za potpuno zamračivanje svojih stranica, dok su drugi, poput Googlea, na svoje osnovne stranice postavili ilustracije ili vizualne poruke o cenzuri vezanoj uz sporne prijedloge, za koje tvrde da će američkoj vladi omogućiti cenzuriranje interneta, služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran.

Internetska enciklopedija Wikipedia zatvorila je u šest sati po srednjoeuropskom vremenu svoje stranice na engleskom jeziku na 24 sata u znak prosvjeda zbog prijedloga zakona protiv piratstva. Stranica na hrvatskom jeziku radi, ali ima početnu stranicu na kojoj je obavijest o prosvjedu.

Bit će ludo. Nadam se da će Wikipedia srušiti telefonski sustav Washingtona. Prenesite poruku svim znancima!, napisao je Jimmy Wales, osnivač te enciklopedije na svojemu računu na Twitteru dan uoči gašenja.

Wikipedia je jedna od najpopularnijih internetskih stranica s milijunima posjetitelja na dan. Već u prosincu je nekoliko pionira interneta, poput eBaya, Googlea, Twittera, Yahooa! i Wikipedije, objavilo zajedničko otvoreno pismo u kojemu prosvjeduju protiv zakona.

Prijedlozi zakona Stop Online Piracy Act te Protect IP Act imaju potporu Hollywooda, glazbene industrije i Američke trgovačke komore. Namijenjeni su sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta. Jimmy Wales istaknuo je da su ti zakoni prijetnja slobodnom i otvorenom internetu.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com