Prema receptu premijera Novalića: BiH uvezla manje kafe, a platila više

Komentirajući rast cijena u FBiH početkom septembra 2021. godine, premijer Fadil Novalić kazao je da nije poskupio litar ulja, nego da će ga građani moći manje kupiti.
Četiri mjeseca
– Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63 – rekao je Novalić.
Prema receptu premijera Novalića, građani posljednjih mjeseci itekako štede na omiljenom napitku – kafi. Kupuju manje, a plaćaju više. Također, kada je riječ o uvozu kafe u našu zemlju, situacija je ista.
Tako smo za četiri mjeseca 2022. godine uvezli oko 499 tona kafe manje nego 2021. u istom periodu.

S druge strane, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za četiri mjeseca ove godine za kafu iz uvoza utrošeno je više od 44 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine kafu iz uvoza BiH platila 25 miliona maraka.
Značajno jeftinije
– U periodu uvoza prošle godine ta kafa je bila značajno jeftinija. Riječ je o ciframa koje su prijavljene prilikom uvoza u BiH, što znači da je ove godine vrijednost kafe koja se uvozila na samom uvozu bila značajno veća u odnosu na četiri mjeseca prošle godine – rekao je Ratko Kovačević iz UIO za „Avaz“

Najviše iz Brazila
BiH je zemlja u kojoj je kafa omiljeni napitak te ne čudi podatak da je u prošloj godini, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvezeno više od 22.000 tona kafe, u vrijednosti od 93.148.738 KM.

Uvjerljivo najviše kafe na našem tržištu potječe iz Brazila te je tokom prošle godine više od 16 miliona kilograma uvezeno iz te zemlje, u vrijednosti većoj od 50 miliona KM.