“Prljavi policajac” Didulica, uhapšen u BiH, osuđen na tri godine zatvora

MELBURN – Mario Simon Didulica (52), bivši pripadnik australijske policije osuđen je na tri godine zatvora zbog bludne radnje nad djetetom mlađim od 16 godina i kontinuirane seksualne zloupotrebe djeteta mlađeg od 16 godina.

I dok je maksimalna kazna za ovo krivično djelo 10 godina zatvora, predsjedavajuća sutkinja Liz Gejnor rekla je da zbog “posebnih okolnosti” ovog slučaja, a koje se odnose na to da je već neko vrijeme proveo u zatvoru, Didulica se osuđuje na tri godine zatvora.

U te ”posebne okolnosti” uračunato je i 99 dana provedenih u bh. zatvoru, koji australijski mediji opisuju kao “jedan od najgorih na svijetu”, a gdje je Didulica čekao ekstradiciju.

S obzirom da je i u Australiji proveo određeni period u zatvoru, on može da izađe na slobodu već aprila, 2024. godine.

Podsjetimo, Didulica, bivši australijski policajac hrvatskog porijekla imao je nedopuštenu ljubavnu aferu s djevojčicom od 14 godina sa kojim se čak želio preseliti u Francusku kako bi se vjenčali. Bili su u navodnoj vezi između novembra, 2009. godine pa sve do jula, 2010. godine, kada je imao 38 godina.

Inače, Didulica je bio policajac u aktivnoj službi i oženjen s dvoje djece u predgrađu Džilonga, drugog po broju stanovnika u državi Viktorija.

Tokom njihove afere viđali su se u njenoj kući kada bi ona izostajala iz škole zbog bolesti, a on bio van dužnosti. Redovno su se čuli telefonom, a on joj je savjetovao kako da čuva njihovu vezu u tajnosti. Razmijenili su oko 30.000 poruka. Uspio je održati vezu uprkos tome što su njegova supruga i roditelji curice počeli sumnjati da se nešto događa. Na sudu se moglo čuti da je supruga policajca maltretirala djevojčicu jer joj je ukrala muža.

Nakon što je napustio službu, Didulica se preselio u Hrvatsku sa svojim sinom u januaru, 2013. godine, dok se u Australiji još uvijek vodila istraga protiv njega. S obzirom da Hrvatska s Australijom nema potpisan sporazum o izručivanju nije bilo pravnih osnova za izručenje, ali je Didulica uhapšen kada je odlučio da iz Hrvatske pređe u Bosnu i Hercegovinu, gdje je navodno krenuo u posjetu. Australiji je izručen 2018. godine, gdje se suđenje odužilo zbog pandemije.

Naime, kako su tada prenijeli mediji, Didulicu je uhapsila granična policija BiH po međunarodnoj crvenoj potjernici Interpola.