Prodaja robne kuće Vema: Veliki trgovački centri čekaju još nižu cijenu?

Robna kuća Vema, građevina koja je nekada predstavljala središe visočke trgovine, nije prodata ni putem neposredne pogodbe u maloj privatizaciji. Objekat izgrađen 1982. godine na atraktivnoj lokaciji u centru grada tokom rada je pretrpio znatna oštećena i od tada nikada nije obavljan.

Mnogi smatraju da robna kuća Vema, koja se nalazi u sastavu trgovačkog preduzeća “Velepromet-maloprodaja”, nije prodata zbog previsoke cijene koja ne odgovara aktuelnoj ekonomskoj situaciji.

Mufida Džindo, direktorica Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona, potvrdila je da je Uprava preduzeća “Velepromet –malotrgovina” snizila cijenu Veme sa 6,2 na pet miliona KM. No, ona i dalje smatra je to previsok iznos za jedan devastiran objekat.

“Od samog početka smo insistirali da se angažuje vještak građevinske struke koji će procjeniti koja je realna tržišna cijena, a ne da se objekat prodaje prema knjigovodstvenoj vrijednosti. Iz uprave preduzeća do sada su odbijali te prijedloge uz objašnjenje da nemaju sredstva za vještaka. No, prema zadnjim informacijama koje sam dobila, Nadzorni odbor je ipak donio odluku da se angažira vještak iz te oblasti”, kazala je Džindo za eKapiju.

Nakon što se napravi procjena, očekuje se nova objava javnog poziva investitorima. U Agenciji ističu da su pod velikim pritiskom da prodaju objekat koji godinama predstavlja ruglo u centru grada, pa su sebi postavili u zadatak prodaju ove robne kuće do kraja godine. Kupaca, kažu, ne nedostaje, no sve su prilike da čekaju još nižu cijenu.

“Prema informacijama koje sam dobila od uprave preduzeća, ima interesanata za kupovinu Veme, to su veliki trgovački centri koji posluju u Federaciji BiH, samo neće još da se upuste u kupovinu zbog enormno visoke cijene i teške ekonomske situacije”, ističe direktorica Agencije za privatizaciju ZDK.

Prema prospektu vlasnika, robna kuća Vema sastoji se od podruma, prizemlja i šest etaža ukupne površine 8.838 metara kvadratnih od čega je 6.500 prodajnog i skladišnog prostora. Oko objekta je izgrađen parking prostor površine 5.390 metara kvadratnih.

Hipoteka na nekretninama “Velepromet-maloprodaje” iznosi 1.799.004,87 KM u korist Porezne uprave FBiH, a nakon uplaćene kupoprodajne cijene, hipoteka će biti izbrisana.

(VisokoIN/ekapija)

Vezani članci

U Visokom pronađena droga, jedna osoba uhapšena

VISOKOIN.COM

Otvorena kolektivna izložba amaterskih likovnih stvaralaca Visokog

VISOKOIN.COM

Milica Todorović: Obožavam grad Visoko jer ima nevjerojatnu energiju

VISOKOIN.COM

Firme i odgovorna lica zaduženi za zimsko održavanje puteva

VISOKOIN.COM

Najmlađi gradski vijećnik / Tarik Halilović napustio Platformu za progres i pristupio SDP-u BiH

VISOKOIN.COM

Amra Babić: Sretan Dan državnosti!

VISOKOIN.COM