Projekcija dokumentarnog filma „Suočenje“

Projekcija dokumentarnog filma „Suočenje“ održat će se 07.04.2012. godine u prostorijama Udruženja „Damar omladine“ u 19 časova.

Ovaj dan se obilježava kao Svjetski dan zdravlja, a razlog obilježavanja jeste formiranje svijesti o određenoj temi koja je vezana za zdravlje, čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Film “Suočenje”, rađen je od strane Udruženja “PROI” u koprodukciji sa organizacijom Alhemija film.

Ovaj film prikazuje šokantne i istinite ovisničke sudbine – aktuelnog ovisnika, štićenika terapijske zajednice i apstinenta koji apstinira od droge više godina.

Ovaj film je namijenjen mladima jer njihova nedovoljna informiranost o problemu narkomanije često vodi ka tome da odluče probati neke od droga.

Film se sastoji iz tri priče. Prva je životna priča aktivnog ovisnika iz Sarajeva koja na surov i realan način prikazuje svakodnevnicu osobe koja koristi droge. Drugu priču ispričao je štićenik kakanjske terapijske zajednice koji je izgubio nogu zbog posljedica drogiranja i koji svojim svjedočenjem objašnjava težinu i proces u liječenju ovisnosti. Treći dio filma prikazuje bivšeg ovisnika koji je završio program terapijske zajednice prije tri godine i uspješno se resocijalizirao u društvo.

Prije samog početka prikazivanja dokumentarca, mladi će se informisati o radu i aktivnostima terapijske zajednice u Kaknju, kao i radu Prijateljskog centra za zdravlje mladih u Visokom. Nakon projekcije filma, vršit će se distribucija IEC materijala i kondoma u našim prostorijama.

UO “Damar omladine”

(VisokoIN)

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

VISOKOIN.COM

VISOKO: Pertačani očistili ribarsku plažu na rijeci Fojnici

VISOKOIN.COM

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

VISOKOIN.COM

Svečana promocija maturanata Franjevačke klasične gimnazije

VISOKOIN.COM

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

VISOKOIN.COM