Propao dogovor o povećanju minimalne plaće

Sindikati i poslodavci po tko zna koji put nisu uspjeli postići dogovor o povećanju najniže plaće u Federaciji BiH.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Mevludin Bektić za „Avaz“ je kazao da Vlada FBiH na prekjučer održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) nije izašla sa svojim prijedlogom.
– Mene to upućuje na zaključak da nisu zainteresirani, što je trivijalno, jer Vlada FBiH na osnovu člana 78. Zakona o radu FBiH donosi uredbu o najnižoj plaći u FBiH. Nismo se mogli dogovoriti s poslodavcima jer su oni deklarativno za, ali ne i suštinski. Postoji namjera da se nastave razgovori. Bio sam kategoričan pri stavu da nema razgovora o bilo čemu drugom, sve dok se ne promijeni iznos najniže plaće, pod cijenu da ja više ne sudjeluju u radu ESV-a – poručio je Bektić.

Dodao je da, što se njega tiče, ova priča je završena, jer se ovo pitanje mora riješiti.
– Predstavnici SSSBiH traže da minimalna plaća iznosi 70 posto prosječne plaće u FBiH, odnosno 700 KM. Poslodavci su išli na 60 posto prosječne plaće u FBiH (oko 580 KM), međutim, tu je bila nejasna situacija, jer još nisu donesene izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, u parlamentarnoj su proceduri. Mi ne možemo čekati da se one donesu, jer želimo da prestane nedopustivo izrabljivanje radne snage – naglasio je Bektić.

Prema njegovim riječima, topli obrok, naknada za prijevoz i regres trebaju biti zaštićene kategorije i neophodno je primorati poslodavce da to isplaćuju.
– Mora se to definirati općim kolektivnim ugovorom, bez toga ne možemo pristati ni na ovih 70 posto prosječne plaće. Prijedlog poslodavaca nam je neprihvatljiv – poručio je Bektić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da nije ni očekivao da će na sjednici ESV-a biti postignut finalni dogovor

– Mišljenja smo da treba podići plaću, ali u pitanju je iznos. Ostaje otvoreno pitanje doprinosa, poreza na dohodak. Međutim, Sindikat odbija da to ide u paketu. Vezivanje minimalne plaće za prosječnu je neprihvatljivo. Ako se značajno digne minimalna plaća, dio malih obrtnika neće preživjeti i ljudi će ostati bez posla. Šta ćemo ako se broj zaposlenih smanji za 50.000 – upitao je Smailbegović.

– Prosječna plaća u FBiH ne može biti parametar za definiranje minimalne plaće. Prosječnu plaću u FBiH, nažalost, još dominantno definira javni sektor. Ne možemo biti taoci javnog sektora. Sutra neko odluči da poveća plaće zdravstvu i policiji, automatski bi se povećala i minimalna plaća. Mi se možemo vezati isključivo za rast BDP-a, rast proizvodnje, potrošačke cijene, a nikako za prosječnu plaću – poručio je Smailbegović.