Psi lutalice sve veći problem u Visokom

Psi lutalice napali profesoricu ispred škole. Napušteni psi izujedali tri osobe. Psi su strah i trepet u Visokom. Stanovnici Visokog u svaka doba i na svakom mjestu izloženi opasnosti od napada pasa lutalica koji u Visokom slobodno šetaju u čoporima i vrebaju kako djecu, tako i odrasle.

psi_lutalice_4

Činjenica je, psi su postali gospodari ulica. Napadi na ljude najčešći su u Visokom, ali dešavaju se širom Bosne i Hercegovine.  Postojala je neka inicijativa u Općini Visoko oko “markiranja” pasa lutalica, ma šta to značilo – a šta god da značilo nije se pokazalo kao učinkovito. Čopore pasa lutalice možete sresti na svim mogućim lokacijama u Visokom i najefkasniji način da izbjegnete neugodnosti je da ih izbjegavate u širokom luku.

psi_lutalice_5

A sve je počelo 2009. kada je usvojen državni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Zakon podrazumijeva „podizanje svijesti o odgovornosti vlasnika životinja, spriječavanju okrutnosti nad životinjama i preuzimanju odgovornosti lokalnih zajednica za adekvatno zbrinjavanje napuštenih životinja“.

psi_lutalice_6

Zakonom je zabranjeno hvatanje i ubijanje pasa lutalica. Šinteri su ostali bez posla. Predviđeno je da psi lutalice budu zbrinuti u posebno opremljenim skloništima. No, azili za pse ostali su mrtvo slovo na papiru. U Visokom prema nezvaničnim podacima više od 1.500 pasa lutalica slobodno kreće ulicama vrebajući svaki dana novu žrtvu.


psi_lutalice_3

>> Azil za pse lutalice ispred Općine Visoko!

(VisokoIN)

Vezani članci

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Visoko: Stanovnici Hadžijine vode traže hitno rješenje!

Visokoin.com

Čovjek svijet! – Branislav Mara Mirković

Visokoin.com

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Vlada ZDK finansira dva programa fokusirana na smanjenje nezaposlenosti

Visokoin.com