Putin još jednom zaprijetio nuklerkama, za rat kaže da je bio neophodan

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, dok njegova vojska razara ukrajinske gradove i ubija Ukrajince, izjavio je kako se ne protivi eventualnom kandidatskom statusu ili članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji i da nema razlog za zabrinutost pošto EU nije vojna organizacija, za razliku od NATO-a.

Putin je učestvovao na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u St. Petersburgu (SPIF), gdje je komentirao globalna ekonomska i politička dešavanja.

Navodeći da Rusija ima moć da značajno poveća izvoz hrane i đubriva, Putin je rekao da postoje problemi u snabdijevanju hranom koji ne potiču iz Rusije, već sa Zapada, javlja Anadolu Agency (AA).

Putin je istakao da je povećanje ponude globalnih prehrambenih proizvoda i zadovoljavanje potreba zemalja u potrebi najvažniji zadatak međunarodne zajednice.

Ističući da bi ruska ponuda žitarica u narednoj sezoni mogla porasti na 50 miliona tona, Putin je rekao da će prioritet biti region Bliskog istoka i afričke zemlje. Nije jasno je li mislio na opljačkane žitarice iz okupiranih područja u Ukrajini ili ruske.

– Rusija nije odgovorna za problem žita u Ukrajini. Mi ne ometamo snabdijevanje žitom iz Ukrajine. Mi nismo ti koji postavljaju mine u lukama u Crnom moru. Neka očiste mine i uklone brodove – rekao je Putin.

Uklanjanje mina, prije svega iz luke u Odesi otvorilo bi put ruskoj mornarici za eventualni desant s mora na taj dio Ukrajine koji ruska vojska nije uspjela okupirati.

Putin je ustvrdio da postoji nekoliko opcija za izvoz žitarica iz Ukrajine, ali to se može desiti samo ako Kijev odluči samostalno, bez slušanja “onih preko okeana“.

Komentirajući navode iz medija da Rusija prijeti nuklearnim oružjem, Putin je rekao da je ta retorika izašla iz usta neodgovornih političara i da je korištena na vrlo visokom nivou. No, nije poropustio priliku da još jednom zaprijeti nuklearnim oružjem.

– Čim mi odgovorimo, oni nas zbog toga napadaju i kažu da Rusija prijeti. Ne prijetimo nikome. Mi ne prijetimo, ali svi znaju šta imamo i trebaju znati šta ćemo koristiti ako bude potrebno da zaštitimo naš suverenitet – rekao je Putin.

Ističući da će ukrajinskoj ekonomiji biti potrebne ogromne subvencije, Putin je kazao da bi ta zemlja vremenom mogla biti pretvorena u polukolonijalnu državu. A, još jednom je pokupa opravdati brutalni vojni upad u Ukrajinu.

– Vojni sukobi su uvijek tragedija. Ovo je samo neophodna akcija s naše strane. To je bilo neizbježno i neophodno – kazao je Putin.