Radnici komunalne privrede KS izlaze na proteste

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH, Kantonalni odbor Sarajevo na sjednici održanoj prošle sedmice donio je zaključak da se danas održi press konferencija, na kojoj će medije upoznati o narednim aktivnostima.

Naime, sindikalni Kantonalni odbor Sarajevo otpočeo je pregovore oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, obzirom da je važeći Kolektivni ugovor istekao 31.12.2023. godine.

– Vlada Kantona Sarajevo i Pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo nemaju sluha prema radnicima komunalne privrede te ne žele udovoljiti zahtjevima Sindikata da se povećaju plaće komunalih radnika za 100,00 KM. SSRKPFBIH Kantonalni odbor Sarajevo će svim sredstvima braniti interese svojih članova, te se zakazuje PROTEST radnika komunalne privrede u četvrtak 29.02.2024. godine sa početkom u 5 minuta do 12 sati ispred zgrade Vlade KS, navode u saopštenju.

Kantonalni odbor Sarajevo donio je odluke o daljnjim koracima i to pokretanje tužbi, podnošenje inspekcijskih prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizovanje štrajka upozorenja i generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u Kantonu Sarajevo.