Radnici u FBiH imaju pravo na četiri slobodna dana zbog vjerskih praznika

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozvao je danas poslodavce da uvaže potrebe svojih zaposlenika, u vezi sa obilježavanjem Ramazanskog bajrama. U skladu sa Zakonom o radu, radnici imaju pravo na korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva za vjerske i tradicijske potrebe u ukupnom trajanju od četiri dana tokom jedne kalendarske godine.

– Prvog dana Ramazanskog bajrama, koji je ove godine 10. aprila, molim poslodavce da omoguće zaposlenicima korištenje propisanih dana odsustva da bi mogli provesti vrijeme s porodicom i svojim bližnjima. Naime, prema Zakonu o radu FBiH, zaposlenici imaju pravo na četiri dana odsustva tokom jedne kalendarske godine za obilježavanje blagdana i drugih vjerskih i tradicijskih potreba. Od ta četiri dana, dva se koriste kao plaćeno odsustvo, dok se druga dva dana koriste kao odsustvo bez naknade plaće – objavio je danas ministar Delić.

Tolerancija, razumijevanje i poštivanje različitosti
Kako se navodi u saopćenju za javnost, to pravo treba poštivati i osigurati svim uposlenicima, te se ovim pozivom poslodavcima želi naglasiti važnost poštivanja prava uposlenika na korištenje odsustva da bi obilježili dane blagdana u krugu svoje porodice.

– Također, potičemo i pozivamo poslodavce da promiču toleranciju, razumijevanje i poštivanje različitosti u radnom okruženju jer to doprinosi izgradnji harmoničnog i inkluzivnog društva. Stoga, pozivam sve poslodavce da ispoštuju zakonske propise i omoguće svojim radnicima korištenje prava na odsustvo za obilježavanje vjerskih i tradicijskih potreba, te tako doprinesu stvaranju radnog okruženja koje promiče poštovanje i razumijevanje među svim zaposlenicima – navodi se u obraćanju ministra Delića, saopćeno je iz resornog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.