Rahim Gadžić postaje federalni zastupnik nakon presude Novaliću

Sud BiH je potvrdio prvostepenu presudu u aferi „Respiratori“, a prema kojoj je, između ostalih, bivši premijer Federacije BiH i aktuelni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Fadil Novalić osuđen na četiri godini zatvorske kazne zbog kupovine kineskih respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa.

Osim zatvorske kazne, zakon je jasan i po pitanju njegovog mandata u Parlamentu FBiH.

Prema Izbornom zakonu BiH svaki izabrani zvaničnik koji je osuđen na šest mjeseci ili veću zatvorsku kaznu ostaje bez funkcije, pa tako će biti slučaj i sa Fadilom Novalićem.

Prema zakonu mjesto upražnjava sljedeći kandidat sa liste SDA iz iste izborne jedinice, odnosno u ovom slučaju Izborne jedinice 2 koja obuhvata Posavski kanton, Gradačac, Gračanicu, Doboj Istok i građane Brčko distrikta koji imaju pravo glasa u FBiH.

U konkretnom slučaju riječ je o Rahimu Gadžiću, poznatom kadru SDA iz Gračanice, koji je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH. Nakon isteka mandata izabran je za savjetnika premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Na Općim izborima on je ostvario 4.258 glasova te je bio treći po broju glasova unutar liste SDA u ovoj izbornoj jedinici. Osim Novalića, više glasova od njega je tada dobila i Indira Omeragić.