Rasprava Zahiragića i Čampare o zdravstvu u KS: Ko je kome nosio vruću zeljanicu i ko je kriv za loš sistem

O stanju zdravstva u Kantonu Sarajevo raspravljalo se na današnjoj sjedenici Skupštine Kantona Sarajevo. U jednom momentu povela se rasprava između zastupnika Harisa Zahiragića i Aljoše Čampare ko je upravljao zdravstvom u posljednjih 20 godina.

Došlo se i do toga ko je kome nosio vruću zeljanicu na vrata, je li SDA imala ministre zdrastva u KS proteklih godina.

– Kolegica Belma Kapo (SDP) je kazala da je zdravstvo užasno u Kantonu Sarajevu, “mnogi su u njemu učestvovali a vi najviše”, aludirajući na nas iz SDA. Kolegice Kapo, 20 godina SDA nije imala ministra zdravstva u KS. I baš zbog toga očito i zdravstvo i jeste u katastrofalnom stanju. Posljednji ministar, koliko ja znam iz SDA bila je Zehra Dizdarević. To je bilo 2000. godine kada je zdravstvo u KS na nešto ličilo. Tada kreće uništavanje zdravstva u kojem SDA nije učestvovala. Pazite u kakvom balonu laži živimo. Šokiran sam – rekao je Zahiragić.

Replicirao mu je zastupnik Aljoša Čampara (NiP).

– Odavno nisam čuo ništa interesantnije, da se SDA nije petljala u zdravstvo u KS. I ja sam se peljao kao član SDA. Istina je da vam je doktorica Sebija Izetbegović dva mandata direktorica najvažnije i najznačajnije institucije u Bosni i Hercegovini, kada je riječ o medicini. I nažalost, sve je uništeno na tom kliničkom centru (Klinički centar Univerziteta u Sarajevu).

Otišlo je 200 ljekara, imamo ono što imamo. I sada vi ovdje pričate građanima da se vi ili mi, SDA nije petljala u zdravstvo u KS. Ljudi, čujete li vi sebe bolan? Nije bilo ministara, ali bili su premijeri iz SDA – iznevirano je kazao Čampara.

Dodaje da priča ko je kriv ne donosi ništa dobro.

– Objektivno mi imamo loš zdravstveni sistem i trebamo svi raditi da ga poboljšamo, ali nemojte govoriti da su prvi, drugi, treći peti krivi. Svi su krivi. Nema ovdje nevinih. Nemojte govoriti da SDA nije učestvovala u kreiranju zdravstvenog sistema u KS u zadnjih 30 godina. To je laž, bezočna laž. SDA je učestvovala u svemu u BiH i u KS. Bilo je i dobrih i loših stvari. Generalna direktorica izgubila je zvanje redovne preofesorice, a obnašala je dužnost direktora kliničkog centra – kazao je Čampara.

Replicirao mu je Zahiragić.

– Veoma sam sretan da se kolega Čampara konačno javio u skupštinskoj klupi. Ponavljam, zadnjih 20 godina ministri zdravstva nisu bili iz SDA. Kolega Čampara, nisam ja tu temu započeo već gospođa Belma Kapo. Spomenuli ste premijere KS. Mogu i njih nabrojati. Ali, da skratim, evo. U posljednjih 20 godina SDA je imala premijere devet godina, a od tih devet sedam godina su bili Denis Zvizdić, vaš tetić, i Elmedin Konaković, vaš šef. Tako da vi jeste imali upliva u vlasti preko premijera, ja nisam – rekao je Zahiragić i dodao:

– I ono što ste spomenuli da je KCUS najvažnija, najbolja… Niste rekli da je najuspješnija zdravstvena ustanova. U izvještaju KCUS-a nema nijedan problem. Finansije su tamo uredne, možete se vi sinhronizovano smijati, ali gospodine Čampara ja, niti iko iz Kluba SDA, nije tada učestvovao u imenovanju upravnih odbora nego vi Čampara. Nisam ja doktorici profesorici Sebiji Izetbegović nosio zeljanicu vruću kući koju je majka napravila nego vi Čampara kada ste bili generator svih politika u SDA.

Ponovo se za riječ javio Čampara.

– Što se tiče premijera, upravu si da je Denis Zvizdić koji je sin moje tetke bio premijer i to je zlatno doba – rekao je Čampara.

Predsjedavajući Elvedin Okerić u nastavku sjednice nije dozvolio raspravu o ovoj temi, repliciranje Čampari, što je izazvalo revolt kod zastupnika SDA, prenosi Faktor.