Regionalna Akademija pozvala RTS da emituje “Quo Vadis, Aida?” i doprinese izgradnji mira

Regionalna Akademija za razvoj demokratije poslala je pismo generalnom direktoru Radio-televizije Srbije (RTS) Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umjetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtjevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film “Quo Vadis, Aida?”.

Film redateljice Jasmile Žbanić je sinoć u Berlinu osvojio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini na najprestižnijem filmskom festivalu Starog kontinenta. Nagradu za najbolju glumicu ponijela je Jasna Đuričić, koja je iz Novog Sada, a u filmu “Quo Vadis, Aida?” igra glavnu ulogu.

U pismu se navodi da je vrijeme da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju.

Regionalna Akademija za razvoj demokratije je naglasila da bi emitovanje filma doprinio izgradnji mira i pomirenju. Također, navode da bi RTS ovim gestom pokazazao koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrijednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dvije decenije nakon završetka posljednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.

Vezani članci

U Visokom održana projekcija filma “Švedsko srce moje majke”

VISOKOIN.COM

Prekinuto obraćanje Vučića na RTS-u, “neko namjerno izvukao kablove”

VISOKOIN.COM

Film Jasmina Brutusa i Judith Beuth o gluhonijemom dječaku Zejdu Ćoraliću rasplakao publiku 23. SFF-a

VISOKOIN.COM

Tom Cruise na vrhu liste najplaćenijih glumaca

VISOKOIN.COM