REKTOR JASAN Škrijelj o zahtjevu Novalića: Ni poništenje Zakona neće Sebiji donijeti diplomu! To je ne može spasiti

Premijer FBiH Fadil Novalić zatražio je, kao ovlašteno lice, ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo po kojem su poništena akademska zvanja Sebije Izetbegović.

 

Dopis koji je jučer stigao u Skupštinu KS iz Ustavnog suda FBiH, a u kojem se traži očitovanje ovog zakonodavnog tijela, ne otkriva na šta se tačno Novalić žali odnosno da li je u pitanju samo određeni član Zakona ili Zakon u kompletu.

No, cilj je jasan: Sebija Izetbegović pokušava preko Novalića srušiti Zakon po kojem joj je oduzeto zvanje magistra nauka te tako poništiti sve odluke koje je donosio Senat Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj pojašnjava za Raport šta je to SDA-ovcima sporno u novom Zakonu i šta bi se moglo desiti dalje u ovom slučaju.

“Nije ovo prvi put da premijer FBiH ili njegovi zamjenici koriste instrument Ustavnog suda FBiH da prave probleme u KS i UNSA. To se i ranije dešavalo. Dok je bio na snazi zakon iz 2017. godine, kada je UNSA zatražio jedno autentično tumačenje jednog člana, a vezano za smjenu dekana Medicinskog fakulteta, tada je Novalićev zamjenik, Vesko Drljača, tražio od Ustavnog suda da se očituje o pitanju autentičnog tumačenja koje je dala Skupština. Kao da dežura federalni premijer nad UNSA i Zakonom o visokom obrazovanju. Odnosno, on to ne radi sam, to radi njegova politička stranka iz KS, njeni zastupnici. Oni idu prema Fadilu, on prema Ustavnom sudu”, navodi Škrijelj.

 

On navodi da SDA u konkretnom slučaju ima nekoliko problema sa novim Zakonom o visokom obrazovanju.

 

“A ti problemi proizilaze iz toga što je ovaj Zakon vratio autonomiju Univerzitetu i generalno visokom obrazovanju. Dakle, Zakon koji je sada na snazi, donesen 2022. godine, je daleko kvalitetniji od onog iz 2017. godine. Ali je za njih taj iz 2017. godine bio mnogo povoljniji jer je on bio napravljen tako da mogu non-stop inspekcijama kažnjavati univerzitete i praviti probleme. Ovaj novi zakon im to ne dopušta. Na drugoj strani, u ovom Zakonu su uvedene neke novine koje daju mogućnost univerzitetu da, koristeći svoju atuonomiju i akademske slobode, donose odluke koje im ne odgovaraju. I u novije vrijeme postupci koje je UNSA proveo u slučaju Sebije Izetbegović, a prema članu 77, postali su problem i pokušavaju naći izlazak i proceduralno napraviti smetnje u radu UNSA i Vladi KS”, ističe rektor.

Škrijelj navodi da se u ovom slučaju vidi kratkovidost premijera Novalića jer ne razmišlja o tome šta je sve urađeno po novom Zakonu u zadnjih pola godine, koliko je on na snazi.

 

“Eventuelno dovođenje u pitanje ovog Zakona bio bi najcrnji udar na univerzitete. Jer sve odluke i ono što se donosi po novom zakonu oni dovode u pitanje. To je zlonamjerna politika federalnog premijera, ali me ne iznenađuje, jer ne bih o njegovom liku i djelu govorio. Razočaran sam da živimo u društvu u kojem neko može biti na takvoj poziciji, sa takvim referencama, i postavljati pitanja i davati upite Ustavnom sudu, Skupštini KS. A ima takve reference s kojima se premijer Novalić okitio”, smatra Škrijelj.

 

Ističe kako UNSA ne može niti želi utjecati na procedure Ustavnog suda FBiH.

“Imaju Skupštinu koja je donosioc tog zakona, oni će vjerovatno dati svoj odgovor. Ustavni sud je institucija koja radi svoj posao. Ali nisam siguran da su pravosudne institucije u funkciji takvih politika kakvu zagovara Novalić. U to se nedavno i sam mogao uvjeriti”, kaže Škrijelj.

 

No, ipak, postoji opcija da Ustavni sud FBiH proglasi Zakon o visokom obrazovanju neustavnim. I šta onda?

 

“Nisam pravnik i ne znam sve pravne posljedice takve eventualne odluke.

 

Ipak, ne vjerujem da će se to desiti. Ne vjerujem, imajući u vidu značaj visokog obrazovanja i UNSA. Nisam siguran da je interes pravosuđa da po nalogu pojedinca uradi nešto što je velika šteta po društvo”, kaže Škrijelj pa dodaje da i u slučaju da se to desi, neće puno pomoći Sebiji Izetbegović.

 

“A i da se to dogodi, to neće donijeti uvjerenje o položenim ispitima gospođe Izetbegović, niti će joj donijeti diplomu magistra, niti će joj obezbijediti sve ono što ona nema kada je u pitanju postdiplomski studij. Tako da će UNSA u slučaju da do toga dođe ostati na stajalištu ozbiljne visokoškolske ustanove, postoji još zakona u ovoj zemlji. Neko ko nema dokaze da je uredno završio postdiplomski studij ne može ga spasiti bilo kakvo dovođenje u pitanje zakona ili podzakonskog akta. Postoji obaveza univerziteta koji izdaje diplome, da tamo gdje se utvrdi da nisu regularno stečene, da ih može oduzeti. Tu prave velike greške. Bilo kakav pokušaj da se dovođenejm u pitanje Zakona o visokom obrazovanju, zaustavi autonomija Univerziteta je velika greška te politike. Dakle UNSA je ozbiljna institucija i naći će mehanizume da se iznese sa svim nametnutim političkim pritiscima i ostat ćemo bastion u otporu politici pri svakom udaru na UNSA”, zaključio je rektor Škrijelj u razgovoru za Raport.