Republika Srpska će uskoro dobiti sistem “Pronađi me”, u Srbiji je nedavno aktiviran prvi put

Sistem “Pronađi me” trebao bi biti uspostavljen u Republici Srpskoj. Ovim povodom će 27. maja biti organizovana stručna konferencija na kojoj će biti razgovarano o realizaciji ovog projekta.

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović rekla je da je u trenutku nestanka djeteta najvažnije odmah pozvati policiju.

“Ako dijete ne možete pronaći na mjestima na kojima bude najčešće, odmah se mora pozvati policija. Treba se spriječiti protok vremena. Svaka minuta je korisna i bitne su jako procedure kako se postupa u takvim situacijama”, navela je Miljanović, javlja RTRS.

Iz MUP-a Republike Srpske su naveli da su analizirali kako sistemi ovog tipa funkcionišu u SAD-u, Evropi i zemljama iz okruženja te je donesena odluka da se počne sa realizacijom aktivnosti.

Ovaj sistem u slučajevima nestanka maloljetnih osoba omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i slično.
Osnovni cilj jeste hitno informisanje šire javnosti o nestalom maloljetniku, zbog što bržeg i efikasnijeg pronalaska.

Nedavnim slučajem nestanka Danke Ilić ovaj sistem je prvi put aktiviran u Srbiji.