Ročište Hadžibajriću: Izneseni detalji prepiske preko Sky-a, spominje se i Šmrk

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo izjasnio se da nije kriv na ročištu o prijedlogu Tužilaštva KS za određivanje mjere pritvora, koje je održano u Kantonalnom sudu Sarajevo. Hadžibajrić je negirao navode tužilaca da je njegov nadimak Beg na Sky aplikaciji. Tužioci su iznijeli detalje za šta konkretno sumnjiče Hadžibajrića i Almu Destanović, sekretarku općine.

Osnovna sumnja da su počinili krivično djelo, kako je rekao tužilac, proizilazi iz pismene dokumentacije koju je prikupio FUP. a koja sugeriše da su parkinge nezakonito dali na upravljanje. Drugi razlog je komunikacija putem aplikacije Sky koju su dobili od Europola. Seid Hadžibajrić je prema njihovim navodima koristio nadimak Rajvosa, Elmedin Karišik Medo, a iz njihove prepiske se vidi da iza vlasnika firmi koje su upravljale parkinzima stoje Karišik i Ibrahim Hadžibajrić.

“Poruka: Beg poručio da se ne sastaju i da izbrišu sve zajedničke fotke sa društvenih mreža, a da će komunicirati kada Beg odluči. U dešifrovanim komunikacijama vide se tabele po kojima 80 % zarade ide Begu i Rajvosa, a 20 % Medi Karišik. Kriptovane komunikacije ukazuju na iznose koje su dijelili”, naveli su tužioci Tužilaštva KS.

Advokat Hadžibarjića, Asim Crnalić, uložio prigovor da ne vidi tabele i nadimke.

“Ne razumije šta znače te cifre i nadimci”, kazao je, ali je sudija dozvolio tužiocu da nastavi.

“Seid prenosi stalne upute o novcu i koliko se treba donijeti Begu. Dokazi FUP-a kada se uporede sa Sky aplikacijom, sugerišu da koriste pozicije moći da ostvare prihod. Svjedoci koji su ovlašteni za zastupanje firmi koje upravljaju, vidi se ogromno neznanje o upravljanju firmom i ekonomskim terminima što sugeriše da su samo fiktivni vlasnici firmi. Destanović Alma je imala sva ovlaštenja kao i načelnik Općine, a koja joj je dao Ibrahim. Ponude drugih firmi nikada nisu protokolisane, iako su im ponude bile povoljnije”, naveli su.

Također, pokazali slike sa Sky aplikacije. Navode kako nađene ogromne količine novca u svim apoenima. Na slikama se vidi brojač novca i ogromne količine novca od 500 i 100 eura. U dijelu osnovane sumnje je i dio za nezakonitu dodjelu zemljišta koje je bilo zaštićeno područje po zakonu, čime je kršio odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

“Nakon dodjela zemljišta, Seidu, koji je bio nezaposlen, leglo je 150.000 KM na račun”, naveli su.

Kao posebne razloge za pritvor za Destanović naveli su da je državljanka tri zemlje – BiH, Srbije i Kosova te da joj na Kosovu živi majka. Istakli su kako BiH nema sporazum za izručivanje sa Kosovom.

Za Ibrahima Hadžibajrića kazali su da je kao načelnik opštine već 15 godina stekao mnoga poznanstva i da je već pokušao da utiče na svjedoke.

Istaknuto je kako Tužilaštvo vodi istragu nekoliko godina, a da su svjedoci za koje tuzilastvo tvrdi da su fiktivni vlasnic,i u decembru 2020. godine ispitani i bili instruirani, što se vidi i iz komunikacije u Sky aplikaciji između Seida i Karišika. Kazali su tada da su sami našli oglas na internetu i došli do prakinga.

“U medijima pokušava da skine odgovornost i tako utiče na svjedoke. Postoje stotine razgovara između Seida i Karišika o poslovima u Općini koje dobiju firme, a kojima ustvari oni rukovode. Upute kako treba da se uradi. Vidi se i komunikacija da Ibrahim mora 2020. pobijediti na izborima kako bi nastavili projekte u Općini. Zatvorio je službenike u salu Općine nekoliko sati da krivotvore potpise za CIK kada je formirao stranku, a identitet osoba uzimali od osoba sa Pala i Sokoca i koristili različite olovke. To je bio uslov za stalni ugovor u općini”, naveli su tužioci.

Također spominje se Šmrk.

“Almir Arnautović Šmrk i Adnan Maglić došli su da preuzmu parking Telali i istjerali firmu koja je imala legalno iskorištenje. Pronađeno je enormno bogatstvo kod Hadžibajrića – apartman u Baškoj vodi kupio je prošle godine. I u sefu Amile, kćerke, nađen je novac u eurima i markama i još uvijek se traga za novcem. Pravobranioci općine nisu htjeli da potpišu nezakonitu odluku i sva četiri pravobranioca su ostali bez posla. Doveden je peti koji sve potpisuje”, kazali su.

Tužilaštvo BiH vodi svoju istragu za ista krivična djela.

“Mnogi saslušani svjedoci rekli da je Destanović vrlo aktivna u izdavanju nezakonitih naredbi i najbliža osoba Ibrahimu. Na računu imala 160.000 KM, kupila je stan od 84 m2 u općini Ilidža gotovinom”, kazali su tužioci.

Za nju tvrde da je odlučna i istrajna u izvršenju krivičnih djela te da zbog toga traže određivanje pritvora.

Podsjetimo, Hadžbijarić i njegov sin, Destanović i još četiri osobe uhapšene su jučer u akciji Start.