Roditelji u Kaknju uznemireni nakon objava o vozilima koja prate djecu: Evo šta kaže policija

Brojni građani Kaknja danas su se uznemirili zbog objava na društvenim mrežama o kombiju i automobilu koji su u centru Kaknja i naselju Pope pratili djecu i uznemiravali ih.

Nije bilo pokušaja uvlačenja djeteta u vozilo
Kako je za portal „Avaza“ objasnio Samir Valentić, portparol MUP-a ZDK, takvih prijava nije bilo, niti su zabilježene.

– Imamo samo jednu prijavu, a odnosi se na događaj od 6. novembra kada su djeca primjetila kombi vozilo iz kojeg je izašla nepoznata osoba koja je jednom djetetu nešto saopćila. Dijete ne zna reći ni šta mu je rečeno, ono se prepalo i ušlo u neku radnju. Ništa se nije desilo, nikakav ni pokušaj uvlačenja djeteta u vozilo ili bilo šta konkretno. Takva prijava postoji i po toj prijavi se postupa, vrše se provjere na terenu, a sve ostalo su tako da kažem špekulacije po društvenim mrežama koje mi zvanično nemamo prijavljene, kazao je Valentić.

On je dodao da su ga zbog uznemirenja javnosti danas zvali iz Općine Kakanj.

– Iz Općine Kakanj su nas kontaktirali obzirom da se građanstvo uznemirilo i oni žele da se oglase da smire građane, da nema razloga za bilo kakvu paniku. Vrše se provjere na terenu i vidjet ćemo ima li bilo kakvog osnova za nešto- navodi Valentić.

Izdali saopćenje
Iz Općine Kaknj su dali saopćenje da je u vezi informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi navodnog praćenja i uznemiravanja djece na ulici pri povratku iz škole, načelnik Mirnes Bajtarević je kontaktirao MUP ZDK kako bi se informisao o cjelokupnoj situaciji.

– Primjetna je velika uznemirenost javnosti, te stoga načelnik poziva građane na staloženost, ali i na poduzimanje mjera opreza. Sve sumnjive slučajeve treba prijaviti na 122, ali isto tako treba se suzdržavati od širenja dezinformacija. Očekujemo da će policijski službenici profesionalno odraditi svoj posao na istraživanju navedenih slučajeva i da će se oglasiti o osnovanosti svih iznesenih tvrdnji- naveli su iz Općine.