Sadrži nedozvoljeni sastojak: Slovenci zabranili svjetski poznato energetsko piće

Napitak Prime, koji je u posljednje vrijeme pravi hit prvenstveno među djecom širom svijeta, zabranjen je u Sloveniji, saopštili su iz Uprave za sigurnost hrane te zemlje.

Kofeinska verzija ovog energetskog napitka zabranjena je jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima. Iz tog razloga naređeno je operaterima da više ne prodaju kofeinsku verziju pića, dok će bezkofeinska verzija ostati na policama, piše 24ur.

Nakon upita potrošača i izvještaja Saveza potrošača Slovenije, inspektori iz Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršili su kontrolu i utvrdili da jedna od dvije verzije pića u opticaju sadrži L-teanin te je piće od ponedjeljka zabranjeno.

Kofeinski energetski napitak ovog branda sadrži čak 200 miligrama kofeina po limenci, dok druga poznata energetska pića na tržištu sadrže oko 80 miligrama kofeina po limenci.

Inače, Prime je brand dvojice youtubera Logana Paula i KSI-a, čija cijena u našoj zemlji ide čak i do 16 KM po flaši.

Najavu i objavljivanje proizvoda 2022. godine pratila je prava pompa na društvenim mrežama što nije čudno s obzirom da pomenuti dvojac ima desetine miliona pratilaca.