Saznajte u kojim se zemljama surfa najvećim brzinama!

Kompaniji Akamai koja prikuplja podatke o korištenju interneta širom svijeta objavila je ‘State Of The Internet’ kvartalni izvještaj u kojem su, među brojnim zanimljivim podacima, objavljene i informacije o zemljama s najvećim brzinama pristupa ‘mreži svih mreža’.

Ovaj izvještaj tako je pokazao da se prosječna globalna brzina pristupa internetu u razdoblju između prvog i drugog kvartala ove godine povećala za 21 posto te sada iznosi 2.6Mbps, a oko 80 zemalja u ovom izvještaju Akamaija zabilježilo je povećanje brzine pristupa internetu za deset ili više posto – zanimljivo je da među tim zemljama prednjači Latvija s povećanjem od čak 29 posto.

Veliko povećanje prosječne brzine surfanja internetom zabilježeno je i u SAD-u i iznosi 26 posto, no ta se zemlja s prosječnom brzinom pristupa internetu od 5,8Mbps nalazi tek na dvanaestom mjestu.

Top deset zemalja u kojima se najbrže surfa internetom nalaze se u Evropi i Aziji, s tim da prva tri mjesta pripadaju azijskim zemljama, a ostalih sedam evropskim.

Na desetom i devetom mjestu tako se nalaze Danska i Belgija s prosječnim brzinama interneta od 6,4Mbps, osmo mjesto pripada Rumuniji (6.8 Mbps), zatim slijedi sedma Švicarska (7.3 Mbps) i šesta Češka s prosječnom brzinom pristupa internetu od 7.4 Mbps.

Na petom mjestu nalazi se već spomenuta Latvija u kojoj se prosječna brzina pristupa mreži povećala na 8,2Mbps, zatim slijedi Nizozemska (8,5Mbps), Japan (8,9) te na drugom mjestu Hong Kong s prosječnom brzinom surfanja od 10,3Mbps.

Uvjerljivo prvo mjesto drži Južna Koreja čiji stanovnici surfaju najvećim prosječnim brzinama na svijetu – od 13,8Mbps.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com