SBB BIH OO Visoko: Saopštenje za javnost

I dok snježni pokrivač raste sa onih zvaničnih 90 cm izmjerenih na visočkoj općini i pokriva sve što se pokriti može, tako i, po ko zna koji put, otkriva nepravilnosti i pogreške trenutnog nam rukovodstva Općine Visoko. Samo, pitanje je, odakle početi?!

Kada bismo upitali mještane MZ Podvinci, Orašac, Kološići ili Liješeva oni bi vjerovatno rekli da je primarno pitanje koje moramo postaviti konstantno dodjeljivanje poslova održavanja firmama koje čak i snijeg u februaru iznenadi, i koje iz godine u godinu ne mogu da se izbore sa problemima za koje su predodređeni. Ti isti mještani, među kojima ima i veliki broj starih, nemoćnih i oboljelih moraju da rade posao za koji je neko, već davno, naplatio novac. Ali kada čovjek malo bolje razmisli, ipak su to ruralna područja, do tih i njima sličnih ipak treba određeno vrijeme da se stigne, tako da je razumljivo da pomoć stiže nakon nekih 24 sata. Ali u našoj situaciji očigledno je da tih 24 moramo množiti sa određenim brojevima kako bismo dobili vremenski raspon reagovanja tih istih firmi! Da tuga i agonija budu još veće i ona prigradska naselja totalno su odsječena od civilizacije. Recimo, naselje Plješevica (dio MZ Buci), na samo 2 km od gradske jezgre kao da je zaboravljeno. Grtalica došla do jednog dijela, i tačno na prilaznom mostu ostavila sniježni zid! Nagradno pitanje bi glasilo: „ Šta je pisac htio da kaže?“ Možda da su manje bitni, ili da se ne pojavljuju do proljeća?! Ili će ipak biti da su poslali mnogo prostije i vulgarnije poruke! Ako je tako, ona njima na sramotu što su ta domaćinstva odsjekli od grada, i to u onom dijelu gdje nemaju ni adekvatnog puta niti rasvjete. Nemar koji su do sada pokazali prema tim mještanima samo su začinili predivnim činom. Savršeno! Ali da ih utješimo, čak i velike firme poput Preventa, koji je imao apsolutni kolaps proizvodnje čekajući i moleći za pomoć, i Brovis, koji svojim kooperantima nije mogao isporučiti hranu i suplemente za snadbijevanje pilića, nisu pošteđeni! Valjda to što svojim radom i upošljavanjem pomažu dobar dio naše Općine ništa ne znači. Valjda…

Krizni štab Općine Visoko donio je, zaista, dvije stranice predivno otkucanih odluka za ponašanje u ovoj, vandrednoj situaciji. Koliko su one ispoštovane i realizovane, dovoljno je da pogledate kroz prozor. Po njihovom, kroz 24 sata su sva, i najudaljenija, ruralna područja trebala biti prohodna, a da ne pričamo o prigradskim naseljima. Možda to ne važi za mještane Plješevice ili gore navedenih MZ! Ili su se samo, po ko zna koji put, preračunali…

Od te kompletne odluke, moramo da se složimo samo sa završnim dijelom. Apelom. Dakle, upućujemo apel svim stanovnicima općine Visoko, fizičkim i pravnim licima, da uklone nepropisno parkirana vozila, da snijeg ne izbacuju na ulice i da očiste prilaze svojim domovima i poslovnim objektima, te da se što manje kreću motornim vozilima radi lakšeg kretanja vozila sa prioritetima. I iskreno se nadamo da će, kada naše vlasti i nadređene firme za zimsko održavanje nemaju, barem vrijeme i vremenski uslovi u narednom periodu imati sluha za vapaje odsječenih građana naše Općine.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com