SDA je danas uzela Trojku 3:0

Današnji dan mogao bi se sa političkog aspekta rezimirati kao izuzetno uspješan za SDA u odnosu na Trojku.

S nekoliko poteza SDA rasklimala Trojku, snizila njen manevarski prostor i pregovaračku poziciju te je bukvalno ismijala u Skupštini KS gdje se Trojka posvađala.

Naime, jutros je osvanula zajednička izjava koju su potpisali dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić te lideri SDA, NiP-a, SDP-a, NS-a, NES-a i SBiH-a.

Izjava je deklerativna i u njoj se ponavljaju stavovi svih probosanskih aktera – dražvna imovina je državna.

I to je cijela suština.

Izjava je to koju su lideri pojedinačno izgovarali pri svakoj prilici u kojoj se raspravlja o dražvnoj imovini.

Ipak, Bećirović, očito pod utjecajem Komšića (i to ne prvi put!) odlučuje da inicira zajedničku izjavu na kojoj će se naći deklerativno potpisi svih probosanskih stranaka.

Osim što se šalje stara i već poznata poruka, izjava ima političku dimenziju koja pokazuje navodno jedinstvo ovih stranaka po tom pitanju.

Očekivano, to je izazvalo revolt koalicionog partnera Trojke – SNSD-a – pa su njihovi zastupnici napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Naravno, SNSD od ranije zna stavove Trojke oko državne imovine pa su bez obzira na to prisustvovali sjednicama.

Problem je ustvari u tome što su stranke Trojke nasjele na SDA-ovsku mantru, kojoj savršeno odgovara haos u institucijama BiH koje su stranke Trojke počele sanirati nakon pogubne politike upravo SDA.

Posebno je izjava suvišna jer, kako i u njoj piše, postoje presude i odluke Ustavnog suda BiH koje su jasne. Sve drugo je posao za Tužilaštvo BiH i ono je adresa.

Drugi gol koji je SDA zabila Trojci jeste današnji sastanak federalnih parlamentaraca ove stranke sa parlamentarcima NES-a i SBiH-a. Članice Osmorke idalje glume ‘nesvrstane’, a SDA to koristi za rasklimavanje koalicije koja želi praviti vlast u FBiH. I to im za sada ide uspješno – SDA, NES i SBiH se u svemu slažu.

Treći gol je najkomičniji.

U Skupštini Kantona Sarajevo vodila se žustra rasprava oko prijedloga za priznanja KS. Ali ne između Trojke i SDA, nego između stranaka Trojke!

NiP-ov Elvedin Okerić predložio da Plaketu KS dobiju Mustafa Cerić te posthumno Muamer Zukorlić i Hasan Čengić. Za tako nešto nije imap podršku SDP-a i NS-a, ali zato jeste dijela SDA.

Dok su se zastupnici Trojke prepucavali, Haris Zahiragić i Faruk Kapidžić bukvalno su se smijali i šprdali s vladajućom koalicijom koja puca po šavovima. I na kraju dio zastupnika SDA – glasaju zajedno s NiP-om!