SDA o Kenanu Uzunoviću: “Sada je samo izašlo na vidjelo da je cjelokupan narativ koji su gradili zasnovan na brutalnim lažima”

SIPA je saslušala federalnog zastupnika Kenana Uzunovića. Pretreseni su i objekti u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. Sve je urađeno po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog sumnje da je Uzunović počinio krivično djelo “davanje lažnog iskaza”.

Cijeli slučaj je prokomentirala i SDA:

“Današnji pretresi SIPA-e po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su usmjereni protiv zastupnika Kenana Uzunovića zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza ne potvrđuju samo da je Uzunović lagao kada je govorio o navodnim milionskim ponudama iz SDA da ne glasa za nametnutu Vladu FBiH već potpuno demaskiraju cijeli narativ koji su stranke „Trojke“ kreirale u namjeri da dođu na vlast.

Lažnim optužbama na račun SDA pokušavali su učiniti prihvatljivom odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da jednodnevnom suspenzijom Ustava FBiH obespravi bošnjački narod. Željeli su također da svoj loš izborni rezultat i izostanak podrške bošnjačkog naroda prikriju tvrdnjama o navodnoj kupovini zastupnika i delegata”, naveli su.

Potom su dodali:

“To im nije polazilo za rukom od samog početka, jer je cijeloj javnosti bilo jasno da su prihvatili potpuno političko obespravljivanje bošnjačkog naroda samo da bi se domogli fotelja. Sada je samo izašlo na vidjelo da je cjelokupan narativ koji su gradili zasnovan na brutalnim lažima.

Ne samo da su Uzunovićeve optužbe bile netačne, što se sada i potvrdilo, već bi pravosudne institucije trebale ispitati motive i način na koji su određeni zastupnici mijenjali mišljenje, pa su nakon žestokog oponiranja nametanju izmjena Ustava ipak iz „neobjašnjivih“ razloga pristali glasati za nametnutu Vladu predvođenu Nerminom Nikšićem. Takva istraga bi pokazala da su upravo oni koji su prije godinu dana galamili o kupovini zastupnika i delegata do grla umiješani u te radnje”.