SDP: SDA-SBB i SBiH svoj kriminal oko Bloka 7 neka ne adresiraju na nas

Povodom neutemeljenih optužbi na račun Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), u vezi sa pripremama za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, zbog interesa javnosti dužni smo iznijeti nekoliko činjenica, kao odgovor na manipulacije i podmetanja koja su se pojavila u javnosti, stoji u saopštenju SDP-a kojeg prenosimo u cjelosti.

Vlada Federacije BiH i Uprava JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) u prethodnom mandatu, na potpuno transparentan i zakonit način proveli su međunarodni tender za izbor partnera na izgradnji spomenutog bloka. Na ovaj tender javilo se 12 ponuđača, a na kraju je kao najpovoljnija ponuda za nastavak pregovora izabrana ponuda kineske kompanije. Odluke o izboru ove kompanije za nastavak pregovora pratile su sve potrebne odluke i suglasnosti Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

Posebno naglašavamo činjenicu da bivša Uprava JP EPBiH i Vlada FBiH, nisu donijeli konačnu odluku o izboru projektnog partnera, niti su potpisali ijedan dokument koji aktuelnu Vladu FBiH i Upravu JP EPBiH obavezuje na ovog ili bilo kojeg drugog partnera. Upravo kako bi izbjegli ovakve i slične manipulacije, aktuelnoj vlasti smo ostavili ovaj i dva druga projekta u okviru JP EPBiH, dovedena do faze obavezne revizije i konačnog usvajanja bez bilo kakvih uvjetovanja i ograničenja.

Jako je bitno naglasiti kako su zadnje dokumente i konačnu odluku o nastavku ovog projekta, kao i finansijske detalje kreditnog zaduženja, nakon dvogodišnje revizije, donijeli i ispregovarali direktori JP EPBiH imenovani od strane koalicije SDA-SBB i HDZ.

Ako postoji ikakva sumnja o nekoj ili nečijoj „ugradnji“ od strane lidera ove koalicije, onda to može biti samo prema vlastitim kadrovima koji su proveli reviziju i nastavili projekat. Podržavamo stav da sve projekte treba revidirati i provjeriti, ali se isto tako pitamo šta je trenutna vlast radila u posljednje dvije godine!? Zar je potrebno dvije godine da se revidiraju ovakvi projekti? Da li će onda ovakvoj vlasti za izgradnju trebati 40 godina, ako im je za reviziju trebalo dvije?

Pozivamo i ohrabrujemo nadležne istražne organe da ispitaju sve eventualne nepravilnosti, a čelnike vladajuće koalicije da prestanu svoje sumnje u kriminal vlastitih kadrova adresirati SDP-u.

SDP je uvijek zagovarao intenzivnu realizaciju projekata koji bi našu zemlju očuvali energetski neovisnom, kako bi ovi projekti bili generator razvoja naše ekonomije. Mi nikada nećemo biti opozicija razvoju zemlje.

Mi u SDP-u posebno smo ponosni na činjenicu da smo uspjeli zaustaviti pljačku i uništenje naše najbolje javne kompanije zaustavljanjem tzv. „generacijskih“ energetskih projekata započetih u vrijeme mandata Amera Jerlagića i njegove energetske mafije.

Sigurni smo da bi sa realizacijom tih projekata današnja moćna kompanija EPBiH doživjela sudbinu Stranke za BiH (SBiH).

Interesantno je i znakovito da su današnji čelnici SDA i SBB u to vrijeme jasno bili protiv poteza Jerlagića i njegovih mentora, ali im je taj isti Jerlagić danas postao strateški partner.

Upravo su čelnici SDA i SBB omogućili predsjedniku SBiH da imenuje izvršnog direktora za finansije u EPBiH, koji svom stranačkom šefu dostavlja povjerljive podatke o klijentima EPBiH, kako bi na taj način Jerlagić formirao konkurentsku ponudu, u ime privatne firme koja na taj način, kao nelojalna konkurencija, preuzima korisnike od EPBiH. Zbog ovoga je EPBiH suočena sa enormnim problemima u poslovanju i padu prihoda zbog gubitka klijenata koji se počinju snabdijevati energijom od privatnih kompanija. Ovo je svakako posao za nadležna tužilaštva koja, ovim putem, pozivamo da se i u ovaj slučaj uključe bez odlaganja.

I na kraju, pozivamo čelnike vladajuće koalicije da, prije nego donesu konačnu odluku o ovim projektima, dobro razmisle i zapitaju se o sudbini 5.000 rudara tuzlanske regije i njihovih porodica, koji će nakon 2018. godine i prestankom rada postojećih blokova ostati bez posla i egzistencije. Upravo je Blok 7 TE Tuzla spas za njihova radna mjesta.

Pravo je pitanje pokušava li koalicija SDA-SBB i HDZ odustajanjem od ovih projekata, kazniti građane Tuzle i Tuzlanskog kantona, zato što su na zadnjim izborima jasno rekli NE ovakvoj vlasti, kaže se u saopštenju.